A koncerttermi köhögésről

2015. december 28. 12:20

Legutóbb a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának karácsonyi koncertjén Haydn Esz-dúr trombitaversenyének első tétele után kezdtek köhögni meglepően sokan.

2015. december 28. 12:20
Bősze Ádám
Bősze Ádám

»Érdemes azt is megfigyelni, így Andreas Wagener, hogy a zenekari tagok (gyakran több mint 100 muzsikus ül a színpadon), vagy az énekkar alig köhög előadás közben, pedig a profi énekesek torka és tüdeje sokkal érzékenyebben reagál, mint az átlagemberé.« Nemcsak a puszta légúti betegség okozhat köhögést, hanem az is ingerelhet, ha szomszédunk, sortársunk kezd köhögni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ellenforradalmár
2016. június 03. 23:34
Ilyen helyzetekben a köhögés egyszerű primitívség! Soha nem értettem, mikor a színházban elkezdődik a darab, miért éreznek egyesek ellenállhatatlan vágyat a köhögésre. Nyilván nem szervi oka van ennek, hanem egyszerű primitívség!
Nyest
2016. június 03. 23:34
És mennyi tökéletesen sikerült lemezfelvételt tettek halgathatatlanná ezek a köhögők... Utálom, amikor a zenefolyam apró csodáit szétszaggatja egy kikényszerített köhögés, és egy koncertfelvételt, vagy operaelőadást hallgatva már tudom, hol fognak "bekapcsolódni" a köhögők. Sokan szerintem kényszeresen köhögnek, mert annyira felfokozza őket az előadás, vagy a rá való felkészülés, hogy eféle ideges kicsapongások formájában vezetődik le a belső nyugtalanság. Az opera közönségének köhögése, meg torokköszörülése ugyanaz a jelenség, mint a kifőzde vendégeinek orrtörölgetése, meg vakarózása. És továbbra is egy roppant idegesítő dolog!
Apáczai
2016. január 10. 17:41
Lehet, hogy akad, aki a véleményét köhögéssel juttatja kifejezésre egy hangversenyen, de úgy látom, hogy az itt okoskodók többségének nincsen havány fogalma sem a köhögés tényleges, élettani okairól. És arról az ellenállhatatlan ingerről, ami a köhögőt hatalmába kerítheti. Az sem lenne kellemesebb az előadónak, ha köhögés helyett két- háromszor kiaraszolnának a nézőtérről a köhögők. Aki nyilvános előadásra vált jegyet, az - akár tetszik, akár nem, - jegyet váltott a köhögésre is. :)))
Nemzeti Mutyikos
2016. január 06. 14:05
ha vki kikohogte egy koncert arat, akkor a trombitas inkabb oruljon, hogy lesz fizetese honap vegen.. :DDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!