Illatosak, aromások az idei szárazak

2015. október 15. 08:50

2015 kiváló napfénytartalmú és hőösszegű év volt. Ez az év az első, hogy minden száraz bor kisfürtű furmintból készült. Szepsy István mádi borász értékelte a 2015-ös évjárat eddigi teljesítményét a Mandiner felkérésére.

2015. október 15. 08:50
Szepsy István
Mandiner.bor

2015 kiváló napfénytartalmú és hőösszegű év volt, a csapadék szeptember végéig alig érte el az átlagos felét. Kevesebb gond volt a gyomokkal (zömében kapálunk), a növényvédelemmel, öt permetezés elég volt. Bár kis mértékben előfordult lisztharmattünet, kárt nem okozott. Peronoszpóra nem is jelentkezett. Rovarok ellen hosszú idő óta nem használunk vegyszert, így most sem. Kár nem történt.

Szeptember legelején a nagyon száraz területeken kezdtük a szüretet: Thurzó, Dorgó. 13 potenciális alkohollal egy kevés sárgamuskotályt száraz bornak. Szeptember 8-tól kezdtük a birtokfurmintot és a Nyúlászó-furmintot szüretelni, majd következtek a többi dűlős és „parcellás” száraz borok: a Szent Tamás 45, az Úrágya 63, a Betsek, az Urbán 73, az Úrágya 91 (Golgota), a Hasznos, a Bányász, a Bohomály.

Október 8-a volt az utolsó szárazboros szüreti nap.

A szeptember második felétől szüretelt száraz borok potenciális alkoholtartalma 13,6 - 14,5 százalék között ingadozik, savtartalmuk 5,8 - 8,1 g/l közötti. Illatosak, aromások, az erjedés utolsó fázisába értek. Ez az év az első, hogy minden száraz bor kisfürtű furmintból készült. Egységes fajélesztős beoltást kaptak, kevés élesztőtápanyagot, a tartályos erjesztésűek 18 Celsius fokig melegedtek csak.

Az aszúszüretet körülbelül 10 nap múlva kezdhetjük. A terv egy birtokszamorodni és az alábbi dűlő- és parcellaszelektált aszúk: Király, Nyúlászó, Betsek, Szent Tamás 03, Úrágya 91 (Golgota), Szepsy, Bányász, Újhegy. Ha az aszúszemek nem érnek el egy bizonyos koncentrációt, abban az esetben tömény szamorodni lesz belőle. Csak november végén derülhet ki, hogy mennyi és milyen édes borok születhetnek.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!