Aktuális bűneink

2015. október 28. 15:14

Jó lenne megérteni, megélni, hogy a kereszténység nem a bűntudat vallása, hanem a kegyelemé, és mindenkinek jobb, hogyha az aktuális bűnök elkövetése helyett aktuálisan szeret.

2015. október 28. 15:14
Kóczián Mária
Talita

„Miért olyan fontos ez a két mondat? Mert rámutat hitünk középpontjára, legfontosabb tanítására, amit mindannyian ismerünk, és a szeretet parancsának nevezünk. Azonban ritkán gondolunk arra, és még ritkábban éljük meg, hogy a szeretet olyan érzés, amelyet hitelesen cselekvésre váltani kizárólag a jelenben lehet. Csak az a szeretet »számít«, amit éppen most adok, csak az az odafigyelés, gondoskodás »ér«, amit akkor, ott és annak adok meg, akinek akkor és ott szüksége van rá.

Vannak bűneink, meglehetősen komolyak is, amelyeket valamikor régen elkövettünk, s amelyeket, ki-ki felekezete szerint megpróbál letenni. És igen, fontos lehet ezekre visszatekinteni, de közben az a legfontosabb, hogy itt és most hogyan cselekszünk, hogy növekedtünk-e valóban Jézussal, vagy pedig éppen ebben a pillanatban generáljuk újabb bűnlajstromainkat. Ha egyáltalán tudatában vagyunk aktuális bűneinknek. És úgy látom, hogy azok, akik sokat rágódnak régebbi bűneiken, sokkal, de sokkal gyakrabban hanyagolják el a jelenben azokat az embereket, akik itt és most vannak rájuk bízva...

Jó lenne megérteni, megélni, hogy a kereszténység nem a bűntudat vallása, hanem a kegyelemé, és mindenkinek jobb, hogyha az aktuális bűnök elkövetése helyett aktuálisan szeret. Ezt csak úgy lehet megtenni, ha a figyelmünk nem önmagunkra irányul, hanem Istenre. Merthogy régi bűneik ápolása, bűntudatunk dédelgetése valójában önzés, amikor magunkra összpontosítunk, nem Jézusra és azokra, akiket Ő elénk ad: házastársra, társra, gyerekekre, rokonokra, barátokra, ismerősökre, munkatársakra, az emberekre, akik szemben ülnek velünk a metrón vagy akikkel egy boltban vásárlunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Knerten
2015. november 21. 06:14
A kantumfizika korában is szükség van kegyelemre.
Knerten
2015. november 21. 06:14
Egyszer, csak egyetlen egyszer olvasd el, kérlek, János evangéliumát. Sokat fog segíteni, hogy megértsd, Jézus nem bűntudatot, hanem bűnbocsánatot hirdetett. Nagy különbség!
Knerten
2015. november 21. 06:13
Isten mindenkit szeret, de a bűn következménye halál. Ezért van szükség a kegyelemre.
Knerten
2015. november 21. 06:13
Összekevered valamivel a kereszténységet...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!