Mindannyian hajtunk, hogy majd egyszer jó legyen

2015. szeptember 29. 13:32

Egy indulati sokk meghatározza a gondolkodásunkat és gyávák vagyunk utána azt mondani, hogy „nem, mégsem”, vagy „nem haragszom”, „ne haragudj”. Nem merjük kimondani büszkeségből. Interjú.

2015. szeptember 29. 13:32
Alföldi Róbert
Színház.hu

Nyolc Shakespeare előadásban játszottál, a legutolsó épp a Lear király volt a Nemzeti Színházban 2010-ben, Gothár Péter rendezésében (ebben Cornwallt alakította – a szerk.). Emellett legalább tíz alkalommal rendeztél Shakespeare-darabot, de a Lear királyt még sosem. Mi érdekel elsősorban ebben a tragédiában?

 
Az, hogy milyen lenne, ha normálisan élhetnénk, vagy csak figyelnénk egymásra, szeretnénk egymást. Az izgat ebben a történetben, hogy a legpitiánerebb porszemen elcsúszik minden és ettől aztán minden összeomlik. Hogy mennyire kicsin múlik az, hogy minden ennyire rossz, és hogy az okát sem tudjuk, hogy miért utáljuk a másikat. Egy indulati sokk meghatározza a gondolkodásunkat és gyávák vagyunk utána azt mondani, hogy »nem, mégsem«, vagy »nem haragszom«, »ne haragudj«. Nem merjük kimondani büszkeségből.
 
1998-ban rendezted az első Shakespeare-t, A velencei kalmárt a Tivoliban. Kellett az időközben eltelt tizenhét év, hogy a Lear királyt közelebb érezd magadhoz?
 
Persze, biztosan. Húsz évvel ezelőtt miről beszéltem volna a Learrel kapcsolatban? Kellett hozzá, hogy játsszak benne Gothárnál, meg hogy itt próbáljak tavaly. Ez nem úgy van, hogy az ember visz magával darabokat, amiket megpróbál mindenütt elsütni. Konstellációk vannak: egyrészt bennem megérik, másrészt nagyon szeretem, hogy a Radnótiban ilyen szűk a tér. Fontos az is, hogy kik vannak a társulatban, meg hogy Zsolt jöhetett (László Zsolt, a szerk.), és fontos a tavalyi Platonov-rendezésem. Egy darabválasztásnak komoly okai vannak.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2017. február 19. 13:50
A hajtásos növények anyagforgalma sok tekintetben hasonló. Az autotróf anyagcseréjű növények környezetükből vizet és ásványi sókat vesznek fel, rendszerint gyökerükön keresztül. Az anyagcsere-folyamatokhoz kapcsolódó gázcsere, valamint a párologtatás jórészt a hajtás bőrszövetén keresztül zajlik. Az anyagcsere végtermékei pedig raktározásra vagy kiválasztásra kerülnek.
balbako_
2016. március 16. 15:53
Inkább nemi identitásának. Amerikában ez a trendy...
Mindjárt
2016. január 05. 22:57
Már csak ez a patkány hiányzott :D
Selamat
2015. október 09. 23:42
Az énfajtám közösségeiben ha valaki hibázik, akkor mer és fog is bocsánatot kérni. Emberszabásúaknál ez így megy. Nem úgy a libsiknél, akik soha nem kérnek bocsánatot. Nekik csak a bűnök elkövetése jár. Csak megerősítetted jellemtelenségeteket, Robi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!