Multikulturalizmus Magyarországon

2015. május 23. 13:13

Ha azt tekintjük multikulturalizmusnak, amit a '70-es évektől Nyugat-Európában, Amerikában és más országokban látunk, akkor ilyen Magyarországon sosem volt.

2015. május 23. 13:13
Szávoszt-Vass Dániel
Regnum! portál

„Ha azt tekintjük multikulturalizmusnak, amit a '70-es évektől Nyugat-Európában, Amerikában és más országokban látunk, akkor ilyen Magyarországon sosem volt. A multikulturalizmus egyáltalán nem azt jelenti, hogy különféle etnikumok élnek egymás mellett. Viszont annak ellenére, hogy mennyi mindenféle ember élt Trianonig az országban, most, 2015-ben vagyunk ehhez a nyugat-európai állapothoz a lehető legközelebb. Ugyanis ez a társadalmi együttélési forma alapvetően kapcsolódik a globalizációs folyamatokhoz.

Nem árt ugyanakkor néhány fogalmat is tisztázni. Amikor azt állítjuk, hogy Magyarország mindig is multikulturális volt, és felsoroljuk mennyi nemzetiség élt itt, illik tudni, hogy a történelem folyamán egy magyar és egy német katolikus sokkal közelebb érezte magát kulturálisan, mint mondjuk egy evangélikus svábhoz, vagy egy református magyarhoz, akivel amúgy nem is nagyon házasodhattak. Tény, hogy Magyarországon rengeteg kultúra élt egymással párhuzamosan, de ez sem anyanyelvi adottság volt, sokkal inkább egy szerves történelmi folyamat eredménye. Néptáncos példával ugyanazt a nyelvet beszélte a rábaközi, somogyi, csángó, széki, csíki magyar, de a népviseletük, és a tánc-nyelvük ég és föld volt egymáshoz képest. Az sem mindegy, hogy ezek a kultúrák mennyire voltak az állam által elismerve.

Egy mai multikulturális állam vagy társadalom jellemzője, hogy az égvilágon semmi különbséget nem tesz az egyes etnikumok, vallások között. Tegyük a szívünkre a kezünket és jelentsük ki, hogy ez mindig is így volt Magyarországon. Ugye nem megy...? Vatáék ledobták Szent Gellértet a szikláról, Szent Gellért püspök utódai jópár pogányt elfüstöltek, református nem viselhetett hivatalt, emellett még templomtornyot sem építhettek egy időben. A tordai vallásszabadság földjéről a jezsuitákat zavarták ki rendszeresen, a zsidók pedig csak 1867-ben kaptak egyenjogúságot és 1895-től lettek bevett felekezet. Addig hosszú utat jártak be és ez idő alatt nem feltétlenül a multikulturális magyar állam békéjét élvezték. A sort hosszan lehetne folytatni, de szó, ami szó, ilyen alapon nagyon rossz párhuzamként a III. Birodalom is egy multikulturális állam volt, mert hiszen sok népcsoport és felekezet élt egymás mellett. De lássuk be egyáltalán nem mindegy milyen körülmények között.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Maddox
2015. május 24. 02:10
Mondjuk dehogynem volt. Másfél évszázadon keresztül vendégeltük a törököket, fél évszázadon kereszül az oroszokat, majd' egy évszázada a románokat. Előbbieket ki kellett kísérni, az oroszok angolosan távoztak, amikor már nem volt mit ellopjanak, de van még itt jöttment elég aki pluszban van.
egyetmondok
2015. május 23. 16:54
" De lássuk be egyáltalán nem mindegy milyen körülmények között. " -- ez lényeges,ma pont olyan lényeges,mint bármikor a történelemben. Fel is tenném akkor a ma egyik lényeges kérdését: Milyen körülmények között él együtt a cigány és nem cigány közösség ma Magyarországon ? (Aztán ha erre választ találunk abban,amit Orbán Viktor,meg mások is lelkesen mondanak, hogy nincsen multikultúrális magyar társadalom, akkor jó.)
szintiboj
2015. május 23. 14:43
blablalblabla
Titi-mata'i-fa'aaro
2015. május 23. 13:52
A liberális vinnyogóknak hirtelen követendő példa lett a történelmi Magyarország, hehe, ez már önmagában vicces. A történelmi Magyarországban azt szeretik, hogy sok nemzetiség élt benne, csak sajnálják, hogy a magyarok is köztük voltak. Amúgy az egész álságos és hazug, az újkori Magyarország nemzetiségi-bevándorlási viszonyait példaként állítani anélkül, hogy beszélnénk arról, hogy mindez a 19.-20. századra nemzetiségi villongásokhoz, Trianonhoz, holokauszthoz, világháborúba sodródáshoz vezet. Azokról a hülyékről meg már ne is beszéljünk, akik a szervezett állami telepítést (kunok, szászok, svábok) akarják összemosni a spontán bevándorlással.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!