Egy genetikus az ateizmustól a napok hálájáig

2015. április 02. 15:26

A lét végességével nemcsak fogalmi szinten történő szembesülés, hanem a halál pillanata biztos közeledésének vívódása a nagycsütörtöki esti drámája az életnek. Nem biztos, hogy akinek bizonyossága van a folytatás felől, könnyebben teszi le az életet.

2015. április 02. 15:26
Jakab Bálint
reposzt

„A létet mégiscsak a végső érintettség formálja igazán. Erről vall Czeizel Endre genetikus, irigyelt és kritizált egykori tévé sztár. Az elmúlás méltóságának tudatában úgy hajtotta magát a szakma lehetőségei alá, hogy közben felfedezte a Mindenható létezésének szükségességét. Ez nem igazolása Istennek, sem az ő hitének, csupán egy stáció, ahol nyilvánvalóvá vált, hogy vele kapcsolatosan ama mennyei hatalomnak vannak még személyre szabott csodái. A mindennapok megújulása az orvosi tudományos ismeret határán túl. Czeizel Endre nem keres, hanem felismer valamit. A személyes találkozás hiányának személyes Istenét. A rejtett gyógyítót és gondviselőt.


Ez a felismerés hasonló ahhoz, ami a Golgotán történt, ahol a keresztre feszített Jézus jobboldalán lévő belekapaszkodott a szenvedésből menekülést kínáló történetbe. Tudatlanul is részese lett a megváltás nagy ígéretének. Mert Isten Krisztusban nemcsak e világból kísér ki, hanem helyet készít önmagánál.

A lét végességével nemcsak fogalmi szinten történő szembesülés, hanem a halál pillanata biztos közeledésének vívódása a nagycsütörtöki esti drámája az életnek. Nem biztos, hogy akinek bizonyossága van a folytatás felől, könnyebben teszi le az életet. Hiszen az mégis egyedi. Érthetetlen sokszor a kívülállónak, hogy miért is ragaszkodik valaki annyira ahhoz, ami emberileg nézve szinte kibírhatatlan. És hol van az a pont, amikor már békében átadja magát a visszafordíthatatlannak. (...)

Nagycsütörtök ennek a nehéz vívódásnak a drámája, amelyik másként feszíti minden ember életét.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. január 31. 16:56
Van egy hírem hívőknek is és ateistáknak is. Mindenki megtudja van-e Isten vagy nincs. A baj az, hogy halála után. Amúgy a harcos ateisták Voltaire-től Kádárig haláluk közeledvén papot hívattak...
balbako_
2016. január 31. 16:56
Egyetértek, de jeleztem, hogy az út Istenhez rajtunk múlik. Ám vannak akiknek csak a vég közeledte adja meg a lökést (vulgárisan zuhanó repülőgépen nincsenek ateisták!) és vannak akik korábban rátalálnak a hozzá vivő útra.
Sulammit
2015. április 04. 11:25
"És ebből akkor mi következik?" Na szerinted mi? Az elszámoltatástól való félelem! A megbánás! A lelkiismeret furdalás! És reménykedés Isten irgalmában. Soroljam még? Olvasd el a Szőlőmunkásokról szóló példabeszédet. Mt 20, 1-16 Benne van a válasz.
Adalbert
2015. április 03. 01:09
Kár, hogy a szerző nem magyar nyelven ír. Mesterkélt és nehéz a mondatszerkesztése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!