Nem ez az út

2015. március 03. 17:30

Fontos fejleménye lenne a magyar oktatásnak, ha a diákok az új tankönyvek révén megismerkednének a zsidósággal kapcsolatos alapvető történelmi-vallási fogalmakkal, mely nélkül a kereszténység és az európai kultúra sem érthető.

2015. március 03. 17:30
Szántó T. Gábor
Népszabadság

A nacionalista diskurzushoz alkalmazkodó érvelésük szimplifikált lényege, hogy minél hasznosabbnak, minél bátrabbnak, illetve minél okosabbnak és sikeresebbnek írják majd le a zsidó származású közismert tudósokat és közszereplőket a tankönyvek és oktatók, annál nagyobb veszteségnek érzik majd a diákok, sőt talán az egész társadalom a zsidó származásúak diszkriminációját, elüldözését s végső fokon tömeges meggyilkolásukat.

Ez a gondolkodásmód és kommunikáció kísértetiesen emlékeztet az asszimiláció fénykorának, majd bealkonyulásának előbb lelkes, majd egyre kétségbeesettebb zsidó intézményi és sajtóérvelésére. Visszatekintve, ez a stratégia sem eredményesnek nem nevezhető, sem méltóságteljesnek, pedagógiailag pedig semmi esetre sem nevezhető korszerűnek.

Nem ez az út.

Fontos fejleménye lenne a magyar oktatásnak, ha a diákok az új tankönyvek révén megismerkednének a zsidósággal kapcsolatos alapvető történelmi-vallási fogalmakkal, mely nélkül a kereszténység és az európai kultúra sem érthető. Fontos fejlemény lenne, ha a zsidók magyarországi történetéről is megtudhatnának alapvető információkat. Szükséges lenne, hogy hiteles információkkal rendelkezzenek az előítéletesség működési mechanizmusáról, így a modern antiszemitizmus kialakulásáról, a diszkrimináció koráról és a tömeggyilkosságokba torkolló zsidóüldözésekről, valamint Izrael Állam létrejöttéről és a Közel-Kelet komplex valóságáról. El is indult a tankönyvek felülvizsgálata, új tankönyvek szerkesztése, melyben ezek a szempontok is érvényesülnek.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2015. március 04. 16:33
A zsidósággal eleget foglalkoztak a tankönyvek, eddig is. Trianonnal a tizedét sem! Pár sorral elintézik. Na mármost melyik országban élünk? Ez egy költői kérdés volt!
Szőke Ciklon
2015. március 04. 15:30
Felhívom a figyelmét, hogy ez itt a keresztény Magyarország. Az oktatásnak elsősorban a magyarság történetének megismertetése a feladata, és ne egy erőszakos kisebbségről szóljon. Talán Izraelben álljon elő ezzel az ötlettel, Magyarországon pedig, ha igényt tartanak rá, a vallásgyakorlatokon oktathatják a saját híveiknek. Egyébként meg nem biztos, hogy kedvező lenne a zsidóság számára, ha a mai fiatalok megismernék a zsidók Magyarország, a magyar emberek ellen elkövetett tetteit, megnyilvánulásait 1919-től napjainkig.
catalina9
2015. március 04. 13:59
Box Hill 2015. március 3. 19:07 Ajánlott szemelvények: „Senki sem hiszi, hogy egy japán vagy indiai gyerek angol, csak azért mert Angliában született. Ugyanez vonatkozik a zsidókra is.” (Jewish World, London, 1915. szeptember 22.)" No még egy szemelvény: Menachem Begin: „A mi fajunk az uralkodó faj. Mi vagyunk ennek a bolygónak a megszentelt Istenei. Mi, akik legalább annyira különbözünk az alacsonyabb rendű fajoktól, amennyire azok különböznek a rovaroktól. A mi fajunkhoz hasonlítva a többi fajok valójában vadállatok és állatok, legjobb esetben háziállatok. Más fajokat emberi ürüléknek tekinthetünk. A mi rendeltetésünk, hogy uralkodjunk az alsóbbrendű fajok felett. A mi földi királyságunk felett a mi vezérünk vas kézzel fog uralkodni. A tömegek a talpunkat fogják nyalni, és rabszolgaként fognak szolgálni minket.” (A Texe Marrs által 2003. november 25-én idézett Begin kijelentést először Amnon Kapeliouk, izraeli újságíró idézte a brit New Statesman című hetilap hasábjain 1982. június 25-n megjelent írásában. Begin miniszterelnök a Knesset-ben, az izraeli törvényhozók előtt elhangzott beszédében tette az idézett kijelentést. ....
imres
2015. március 04. 11:51
"...ha a diákok az új tankönyvek révén megismerkednének a zsidósággal kapcsolatos alapvető történelmi-vallási fogalmakkal, mely nélkül a kereszténység és az európai kultúra sem érthető." Szántó elvtárs! Tartsunk sorrendet! Először a kommunista diktatúra szellemiségét kell kisöpörni annak érdekében, hogy a magyar történelem reális ismerete minden mai gyerek számára elérhető legyen. Hogy ne legyen vita kérdése a gyilkos Ságvári történelmi szerepe. Aztán a zsidó-keresztény kultúrkör és a hozzá kapcsolódó erkölcsiség ismételt bevezetése. Ja, mintha az erkölcstan valami hasonló célt tűzött volna ki célul. Háborogtok is ellene rendesen, Szántó elvtárs. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!