Petőfi él!

2015. március 13. 12:59

Petőfi emlékéhez tényleg ezerszer jobban illik a forrófejű ellenállósdi, a szarkasztikus válaszlevelezés, mint az udvarias „köszönjük, nem”, vagy a „Srácok, van kedve valakinek Pestre menni vasárnap?”

2015. március 13. 12:59
Stumpf András
Mandiner
A kokárdák folyton felszívódnak. Vettem pedig tavaly is vagy hármat, mert már akkor sem találtam a tavalyelőttieket. Tegnap este sem voltak meg a tavalyiak, hiába túrtam fel a lakást. Egy vékony nemzetiszín szalagocska került csak elő, abból lett villámgyors átalakítás után egy szép kicsi kokárda, ott virít most a kölök fehér ingén – ma van az iskolai ünnepség, muszáj volt megoldást találni.
 
Általános alsóban egyébként még mindig remekül működik ez az ünnep. Az éppen ma 167 éve, március 13-án írt Nemzeti dalt is úgy szavalja a kölök, ahogy kell, fennhangon, meglehetős átéléssel, pedig van néhány részlet, amely nem egészen tiszta („kárhozottak ősapáink”), az üzenet mégis egyértelmű: rabok tovább nem leszünk. Meg aztán van benne kard is. Igaz, nem fénykard, mint a Star Wars-ban, de mégiscsak kard, lehet hozzá viszonyulni, tökös az egész. Petőfi nagyon tudott.
 
Szabadságharcos lelkülete jól belénk is égett, a sokadik nemzedékbe már, ami egyrészt nagyon szerethető, másrészt meg egészen parodisztikus helyzeteket hoz.
 
Sok magyar szívében pendül meg halkan a húr még akkor is, amikor fülkeforradalomról vagy Brüsszel elleni szabadságharcról hall – és nem röhögi ki azt, aki ilyesmiről beszél. A váci Madách Imre Gimnázium tantestületének döntésében is ott lüktetnek Petőfi sorai. Csak kicsit másképp. Valahogy így:
 
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy Budapestre
Nem megyünk!
 
A váciak nem sehonnai bitangok, akiknek drágább lenne a rongy élet, mint a suli becsülete. Ők nem adnak gyereket a központ ünnepségre! Ezt szarkasztikus levélben meg is írták a fenntartójuknak, erre őket ünnepli a cinkes Szily. A karakánságukért. Mint olyanokat, akik ellenálltak az önkénynek, akik nem engedik, hogy nebulóikat kivezényeljék a kedves vezető elé biodíszletnek. Nem engedik, hogy a komcsizmus, kádárizmus újjáéledjen!
 
Egyszerre szerethető és nevetséges, mindenesetre nagyon magyar az egész.
 
Nevetséges, mert annyi történt, hogy kaptak egy meghívást. A nemzeti rendezvényszervező írt egy levelet, hogy iskolánként tíz gyereknek plusz egy tanárnak lehetősége van a központi ünnepségre utazni Budapestre, biztosítják nekik a buszt, az ebédet és az egész napos programot. Abban van ünnepség, meg program is a Várban.
 
Központi rendezvények mindig voltak, kormányfők is szoktak beszélni azokon, éppen az aktuális mindig. Ettől még a nemzeti ünnep nem egy párté. Nem a Fideszé, amely 2002-ben megvalósította a kokárdával való visszaélés minősített esetét. Az ünnep a nemzeté. Ha egy fővárosi gyereket érdekel a rendezvény, az könnyedén odatalál. A vidékiek nehezebben. Ha felajánlják nekik, hogy mehetnek, de nem kötelező, hát abban a világon semmi nincs.
 
Kérdés persze, hogy kötelező-e a részvétel. A Honvédelmi Minisztérium alá tartozó rendezvényszervező leveléből egyértelmű, hogy nem. Csakhogy a Klikre bízták a postás szerepét, s mivel az fenntartója az iskoláknak, az intézményekben akár parancsnak is tűnhetett a meghívás. (Főleg, ha a helyi főklikesek szóban azt közölték, hogy kötelező a részvétel.) Innentől már magyarázhatja a HM, hogy ők csak praktikus szempontok miatt kérték a Kliket, hogy továbbítsa a levelüket; nem Petőfi népe lennénk, ha nem a gonosz önkény ármánykodását látnánk a történtek hátterében.
 
A másik lehetőség az lett volna, hogy a rendezvényszervező kihagyja a Kliket, kampányt indít a közmédiában és maga küld levelet az iskoláknak, hogy van ez a lehetőség. A HM ugyebár nem fenntartójuk, nincsenek alá-fölérendeltségi viszonyban. Persze sokat ez sem hiszem, hogy segített volna. „Orbán-Jugendet toboroz a honvédség!” Garantált szalagcím.
Olyan rosszul pedig azért még nem áll a Fidesz, hogy ne tudna tömeget toborozni egy-egy Orbán-beszédre. Ingyen. Ha meg éppen diákokra fáj a foga, hát egyszerűbb budapesti iskolákból toborozni. Meg olcsóbb is. Mondjuk fizetnek nekik egy ezrest. Az ilyenek és a bennünk kardcsörtető költő miatt aztán el sem tudjuk képzelni, hogy esetleg a fővároson kívül élő gyerekeknek nem is rossz, ha a forradalom ünnepét annak színhelyén, Budapesten tölthetik a haverjaikkal, kortársaikkal. Pedig annak az 500-600 kölyöknek, aki érkezni fog, szerintem nem lesz rossz dolga vasárnap. (Majd megkérdezem őket személyesen, aztán kiderül.)
 
Egyébként mindegy, jól van így, ahogy van. Március 15. nem az ész ünnepe. Nem az okos Széchenyié. A szív, a lánglelkű Petőfi ünnepe ez.
 
Petőfi általam is imádott emlékéhez pedig tényleg ezerszer jobban illik a forrófejű ellenállósdi, a szarkasztikus válaszlevelezés, mint az udvarias „köszönjük, nem”, vagy a „Srácok, van kedve valakinek Pestre menni vasárnap?
 
Boldog születésnapot, Nemzeti Dal!
 
Frissítés: Ennyire volt ez kötelező, diktatórikus kivezénylés. Az Index cikke szerint 307 megkeresett iskolából 44-et érdekelt a dolog. Nagyjából ötszáz gyerek jön is. Akit nem érdekelt, nem jön.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 153 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
chiliVili
2015. március 15. 12:53
"Nem engedik, hogy a komcsizmus, kádárizmus újjáéledjen! Egyszerre szerethető és nevetséges, mindenesetre nagyon magyar az egész." Jogot formál a firkász ahhoz, hogy ő mondja meg, mi az, ami magyar, megsértve ezzel egy csomó magyar embert. A "magyar"-t, mint minőséget, gúnyosan jópofizó körettel tálalja negatív főfogásként. ( az ilyenek szokták zokon venni, ha valaki tudatja velük, hogy ez a módszer viszont nem magyar...) .............................................. "nem Petőfi népe lennénk, ha nem a gonosz önkény ármánykodását látnánk a történtek hátterében." Dettó... Petőfit, Petőfi népét (vagyis a magyart) és a történetet mossa egybe gonosz és önkényes ármánykodóként. ......................................... "Egyébként mindegy, jól van így, ahogy van. Március 15. nem az ész ünnepe. Nem az okos Széchenyié. A szív, a lánglelkű Petőfi ünnepe ez." Ez már a pont az i-re... Ez egy rosszindulatú, utolsó, mocskos megnyilvánulás, megint könnyedén jópofizva látszólag pozitívnek mímelt burokba ágyazva a negatív lényeget, mármint azt a tényt, hogy az egész 1848-49-es forradalom és szabadságharc valójában egy esztelen, nem okos (vagyis buta) dolog volt, ami ész híján csak érzelmeken alapult. Ez egyszerűen bicskanyitogató! A cikk végére már tökéletesen érthető, hogy a firkász miért nem talál a családban egy kokárdát, amit kitűzhetne a "kölök" ruhájára. Tökéletesen lejön, hogy mennyit ér neki a magyarok nemzeti ünnepe. Az ilyenre szokták mondani, hogy múltja nem sok lehet, a történelem meg csak egy tantárgy volt neki. ............................................... "Pedig annak az 500-600 kölyöknek, aki érkezni fog, szerintem nem lesz rossz dolga vasárnap. (Majd megkérdezem őket személyesen, aztán kiderül.)" Az az 5-600 "kölyök", aki ma ünnepelni megy a magyarok szabadságharcának az emlékét, valószínűleg agyban és szívben is jobban a helyén tudja kezelni 1848-49-et, mint te. Ha viszont mind olvasták volna ezt a förmedvényt, lehet, hogy nem lett volna sok lehetőséged bármit is kérdezni tőlük. ......................................... Petőfit, a magyarokat, 1848-49-et érintő olyan szintű burkolt és fedetlen sértések vannak a cikknek nevezett akármiben, hogy az ilyeneken keresztül az ember okkal kérdőjelezi meg az ilyenek tömegeinek tereket engedő médiát, főleg, ha az FIDESZ közeli... Ez hogy fér bele a FIDESZ érzékeny nemzeti és keresztény vérvonalába? Az én magyarságom, magyarságtudatom és az önérzetem durván megsértette. Mifélék, akik ilyeneket irogatnak?
chiliVili
2015. március 15. 11:16
Szégyen, ahogy Petőfi emlékét megbillogozza egy akárki, aki a cikk alapján arra sem lenne méltó, hogy egyáltalán a szájára vegye. Ez a firkász az egész firkát szándékosan úgy címezte meg és rakta össze, hogy Petőfi szellemiségével egybevágónak nevezi a szarkasztizmust és Petőfivel párhuzamba hozza az általa gúnyosan, lekezelően negatívnak beállított vidéki iskolák visszautasító magatartását, mint amiben, akikben és a tettükben megnyilvánul az, hogy "Petőfi él!". Petőfi emlékének ilyen alantas és mocskos módon való leamortizálása meríti csak ki igazán a totálisan nemzetietlen egót. Az ilyen nem csoda, hogy egyetlen kokárdát sem tart meg évek óta. Valójában pont ő az, aki maximálisan megtestesíti azt, aki magasról tesz március 15-re. Önmagát minősíti. Ha nem kedveli Petőfit, az egy dolog. Nem kötelező. De szégyellje magát az, aki közíróként éppen a nemzeti ünnep előtt negatív köntösbe burkolja a magyarok legnagyobb költőjét és a forradalom egyik emblematikus alakját, sunyi módon összemosva egy általa negatívnak beállított történettel. Ha Petőfi - általa - a firkálmányában sugalmazott szövegkörnyezetbe hozva él, vaj'h mit szólna, ha Petőfi szelleme meg válaszul azzal vágna vissza neki, hogy eljön érte a síri világból az éj közepén...
kjkj945
2015. március 14. 17:18
ALEXANDR PETROVICS (után szabadon) Talpra Muszka Hí a haza! Vár minket Az ösi tajga. Rabok legyünk, Vagy muszkák Ez a kérdés ti buták. A pravoszlávok Istenére Esküszünk Magyarok soha nem leszünk. Magyarok voltunk mostanáig, Kárhozottak ösapáink, Kik szlávok voltak mindörökkön, Nem zajongtak magyar földön. A pravoszlávok Istenére Esküszünk Magyarok soha nem leszünk.
kukagyerek
2015. március 14. 10:10
Bandika olyan vagy te, mint az eszmetársad, bajorzsóti! Hiteltelen, fidesz-nyalonc.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!