Mesterséges intelligencia és atomháború? – Mandiner Harctér

2024. május 02. 16:59

A NATO hadgyakorlatot végez, Macron francia atomfegyvereket vetne be Európa kollektív védelméért. Az Egyesült Államok jóváhagyta Ukrajna további támogatását, miközben az amerikai egyetemeken megosztott a közösség, hogy kit támogassanak: Izraelt vagy a palesztinokat?

2024. május 02. 16:59
null

A műsorban elhangzott legfontosabb megállapítások:

  • A NATO hadgyakorlata hidegháború óta nem látott méreteket ölt
  • Nincs megnyerhető atomháború
  • Számolnunk kell egy korlátozott atomháború lehetőségével
  • A jövőben a mesterséges intelligencia felválthatja a katonai döntéshozókat

 

A teljes műsor itt tekinthető meg:

A NATO hadgyakorlatot tart, amivel egy esetleges orosz támadásra akarnak felkészülni. A történelmi léptékű gyakorlat azonban hordozhat magával kockázatot. Robert C. Castel szerint 

egy hadgyakorlat vezethet háborúhoz, úgy, hogy közben senki nem akarja.

A történelem folyamán láthattunk már erre példát Dél-Amerikában, amikor hadgyakorlatok vezettek eszkalációhoz és később háborúhoz.

Ha hirtelen feltűnik tízezer NATO katona az orosz határon, és ez nem volt előre lekommunikálva az oroszokkal, az egy rossz ötlet.

 – tette hozzá.

Bendarzsevszkij Anton elmondása alapján 

a hidegháború óta nem láttunk ekkora hadgyakorlatot.

Leginkább a balti államok érintettek, hiszen ezek az országok képzik a NATO leggyengébb pontját. 

 

Mesterséges intelligencia és atomháború

A francia elnök szerint országának a nukleáris robbanófejeit az Európai Unió kollektív védelmére kell használni, valamint szeretne egy önálló védelmi rendszert kiépíteni. Ezt a megnyilvánulást többen is kritizálták, a NATO sem örült ennek a felvetésnek. Bendarzsevszkij Anton szerint Európának szüksége van egy közös, önálló hadseregre, hiszen

jelenleg az európai országok hadereje nem számottevő szereplő Amerika mellett. 

A francia nukleáris töltetekkel kapcsolatban nem gondolja, hogy megosztanák más országokkal. A franciákon kívül csak az Egyesült-Királyságnak vannak hasonló töltetei, azonban ők már nem képzik az Európai Unió részét.

Nincs megnyerhető atomháború

 – folytatta a gondolatmenetet. Úgy véli, ha sor kerülne egy nukleáris összecsapásra, az egy olyan spirált indítana el, amit nem lehet megfékezni.

Robert C. Castel szerint azonban létezhet korlátozott atomhadviselés, és a világ atomhatalmai igyekeznek olyan módokat találni, hogy az elrettentésen kívül megnyerhető atomháborúra is felhasználhassák tölteteiket. 

Éppen ezért úgy tartja, hogy

igenis számolnunk kell egy korlátozott atomháború lehetőségével.

 

A beszélgetés podcast formában is meghallgatható:

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pernahajder
2024. május 02. 17:14
Azért talán még negyedóránként nem kellene atomháborúval riogatni. Bár, amilyen agyatlan fidkányok habzanak itt, meg is eszik. ###GELLER### (egykor Mandíner) Mert a szűk látókör Önnek is jár!
Patika
2024. május 02. 17:12
Hú hökd meg.. Hogy ti mind mekkora egy idióták vagytok---- mondta az MI... Azt képzelitek rólam, hogy én e,ber módra gondolkodom? Mit nekem az atom, majd atonm nektek neutront és akkor csak én maradok. (ha bájt akartok, ti nyolcszor bekaphatjátok a bipoláris bitpárom)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!