Vallás és szabadság

2015. március 23. 09:05

A belga alkotmánybíróság a napokban eltörölte a kötelező iskolai hitoktatást, illetve a helyette választható laikus erkölcstant. A döntést azzal indokolták, hogy a szülők lelkiismereti szabadságát maga a választás kényszere is sérti.

2015. március 23. 09:05
Hegyi Gyula
Hegyi Gyula
Népszava

„A belga alkotmánybíróság a napokban eltörölte a kötelező iskolai hitoktatást, illetve a helyette választható laikus erkölcstant. A döntést azzal indokolták, hogy a szülők lelkiismereti szabadságát maga a választás kényszere is sérti, s a laikus erkölcstan is valamiféle állami világnézetet közvetít. Az iskolák feladata lesz, hogy a hittanról és erkölcstanról egyaránt kimaradó tanulók számára értelmes elfoglaltsággal töltsék ki a »lyukas« órákat.


A vallon liberálisok máris azt javasolták, hogy vezessenek be egy »vallások kultúrtörténete« jellegű tárgyat, amely világnézetileg semleges alapon oktatná a vallások kialakulását és fejlődését. Az iskola és a vallás kapcsolata jellegzetesen olyan téma, amelyről a demokráciákban hosszú és mélyreható vitákat szokás folytatni. Így várható, hogy az alkotmánybírósági döntés következményei még sokáig foglalkoztatják a belga közvéleményt. (...)

De a vallást, mint az emberi kultúra egyik alapvető részét, mégse lenne helyes száműzni az iskolai oktatásból. Ha a kommunisták valamiben tévedtek, akkor a vallások elhalását hirdető elméletükkel bizonyosan nagyot tévedtek. A vallások nem haltak el, ellenkezőleg, a világ számos részén érdemben befolyásolják a politikai döntéseket, sőt, gyakran sajnos háborúkat is kirobbantanak. Más dolog, hogy a fogyasztói mentalitás, a konzumkultúra a mindennapi vallásgyakorlásra is rányomja a bélyegét. A belga katolikus templomokban már nem látunk gyóntatószéket, de a szentmiséken, soronként felállva, mindenki az áldozáshoz járul, még azok a turisták is, akikről látszik, hogy nagyon régen jártak istentiszteleten. (...)

A vallások ismerete azért is fontos, hogy az iszlám, a keresztény és a zsidó tanítás követői megértsék, hogy valójában mennyire közös eredetű a vallásuk. Feltehetően kevés antiszemita tudja Magyarországon, hogy a Tóra nemcsak valami »zsidó dolog«, hanem Mózes öt könyve, vagyis a keresztény Bibliának is meghatározó része. S az Allah névvel gúnyolódó zsidóknak vagy keresztényeknek sem árt tudniuk, hogy ez a szó egyszerűen Istent jelent, rokon a héber Eloah-hal, s az arab, vagy máltai katolikusok saját nyelvükön Allahnak, Alla-nak tisztelik az Urat.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. január 31. 16:56
Világnézeti semlegesség nincs. Az egyik tagadja, a másik állítja Isten létét. A semleges itt hol van?
tango47
2015. december 11. 13:10
A döntés teljesen logikus. Európa mindent megtesz önnön felszámolásáért.
kowecses
2015. november 03. 15:30
Kötelezö a parlamenti választáson való részvétel Belgiumban. Lehet, hogy az is alkotmányellenes?
madarasi.abel
2015. április 16. 18:10
Miért lenne hülye? Felelős gondolkodású szülőktől elvárják, hogy döntsenek a gyerekeik nevelésében. Mi ezzel a probléma? Hogy elvárják? Vagy hogy megelőlegezik a szülőknek a felelősségtudást?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!