Magyar Péter megcélozhatna egy külpolitikai konszenzust

2024. április 22. 07:05

Akik ma eltörölnék hazánk vétójogát, nem gondolnak arra, hogy egyszer ők is kormányra kerülhetnek.

2024. április 22. 07:05
null
Hegyi Gyula
Hegyi Gyula
Index

Fotó: Földházi Árpád

„A rendszerváltozás után kialakult külpolitikai konszenzust egyértelműen Orbán Viktor rúgta fel, aki itthon és külföldön is ellenségként kezelte a magyar ellenzéket. Az Európa Tanács, majd az Európai Parlament tagjaként közelről éltem meg, amint minden párbeszédet megszakított az ellenzéki pártokkal, és a jól képzett, együttműködésre hajlandó fideszeseket lecserélte harcias és képzetlen zsoldosokra. A külpolitikai propaganda valójában belpolitikai célokat szolgált, a kormány itthon és külhonban örökös harcot folytatott a belső árulókkal és a nemzet külső ellenségeivel szemben. Ez szükségszerűen tovább rombolta az ország nemzetközi megítélését, amire válaszul még magasabbra turbózta a diplomáciát kiszorító szájkaratét. Miközben a brüsszeli asztalnál Orbán Viktor végül mindent elfogadott, amit az EU és a NATO vezetői nagyon el akartak fogadtatni vele.

A sorozatos választási vereségektől frusztrált ellenzék egy része sajnos belesétált abba a csapdába, amelybe Orbán Viktor szorította. Külföldi hatalmak nagyköveteitől, más országok uniós képviselőitől, a nyugati médiától várták az Orbán-kormány megbuktatását vagy legalábbis kiegyezésre kényszerítését. Egy idő után (emberileg érthetően) ők sem igényelték a külpolitikai konszenzust. Brüsszel lett a kritikátlan jó, a Fidesz a mindenben rossz és gonosz. Az európai intézményeket belpolitikai viták és a magyar kormány elleni vádbeszéd színpadául választották, ami nagyon ritka az EU gyakorlatában.

MAGYAR PÉTER MÁR ELSŐ NYILATKOZATAIBAN JELEZTE, HOGY TÚL AKAR LÉPNI EZEN A KÁRTÉKONY SZAKADÉKON.

Beléptetné hazánkat az Európai Ügyészségbe, mert csak így lehet lecsapolni a fideszes korrupció mocsarát. Ez szükségszerű lépés a megtisztuláshoz. De nem híve az Európai Egyesült Államok eszméjének, és bizonyos kérdésekben megőrizné a nemzeti szuverenitást. Bár nem említette, ennek szerintem egyik eleme a legfontosabb külpolitikai kérdések nemzeti hatáskörben tartása.

Akik ma eltörölnék a kisebb országok, így hazánk vétó- (azaz egyetértési) jogát, azok nyilván nem gondolnak arra, hogy egyszer ők is kormányra kerülhetnek. Mindig akadhat ugyanis olyan többségi akarat, amely ellentétes lesz a magyar nemzeti érdekkel. Magyar Péter jogosan érvel azzal, hogy az uniós intézményekben a gazdag nyugati országok könnyebben érvényesítik az érdekeiket, mint a kisebb, szegényebb, keleti tagállamok. Uniós éveim alatt magam is sokszor tapasztaltam ezt. Minél jobban szűkül egy tagállam döntési szabadsága, annál nehezebb legalább mérsékelni az erőpolitika érvényesülését az uniós ügyekben.”
 

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:41
🍓 ️ ­­A­­ ­d­­ö­­­g­ö­­­s­ ­l­­­á­­­n­y­­o­­­k­­ ­­v­­á­­­r­n­a­­­k­­­ ­­­r­á­­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­.­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
packó_
2024. április 22. 21:35
Nagyon tisztelem Hegyi urat, de bakot lő, ha ezzel a magyarpéterrel foglalkozik.
Chardonnay99
2024. április 22. 17:02
Hegyi úr ott téved, hogy a baloldal bármiben is kiállna Magyarország mellett az EU-val szemben. Éppen ezért őket nem zavarja, sőt még örülnek is neki, ha elvesznek ezek a jogok. Dobzse Lászlóból nem lesz Mátyás király.
KBA98
2024. április 22. 16:59
Erre a nyomorult aljas emberre bízná az országot? Ez, aki magától még soha semmire sem jutott. Mindig mások hátán élvezkedett! Essen bele a radai rossebb és magába is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!