2013 Exczellencziás – A Search For Dry Tokaj Greatness

2015. február 17. 18:11

Yes, it did strike me when I tasted the 2013 Exczellencziás from Bott Pince; what’s the point writing about a wine with a total production of 546 bottles?

2015. február 17. 18:11
Niklas Jörgensen
Wine Virtuosity

„A 2013-as Exczellencziás citromsárga, zöldes peremmel – már a látványa is gyönyörű. Az első szippantás komoly borról árulkodik: karaktere hűvös, illatában nedves kövek, sárga gyümölcsök, csonthéjasok, virágok és az integrált hordó finom fűszeressége. A fiatal borok kirobbanó bőkezűsége árad belőle, és ezen a ponton a hárslevelű jelenik meg benne hangsúlyosabban.

Ízében már nyilvánvalóbb a fa jelenléte. Trópusi gyümölcsöket, ananászt és főként kókuszt találunk benne, illetve kevés fehér húsú őszibarackot is. Egzotikus oldalát citrusos savak tartják kordában, és es az, amit szeretek benne: a megszelídített gazdagságot. Ami igazán nagyszerűvé teszi a bort az az összhatás, és az az intenzitás, ami megkülönbözteti a többi dűlős Bott tételtől. Maradékcukor érezhetően van benne, hozzávetőlegesen vagy hét gramm, de az egyensúly meg is kívánja ezt. A finis hosszú, enyhén tölgyes-fűszeres, és tiszta, virágos, barackos jegyekkel zárul. Tíz évig is érlelhető lehet, ha nem tovább. Bár tudnám, hogyan állok majd ellen ennyi ideig, a következő kortyra várva. 93 p.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!