Az euró-rém Brüsszelbe látogat

2015. február 04. 11:54

Maga az Európai Bizottság sincs meggyőződve róla, hogy hosszú távon a trojka a legjobb megoldás

2015. február 04. 11:54
EUrologus
Index

„Még maga az Európai Bizottság sincs meggyőződve róla, hogy hosszú távon a trojka a legjobb megoldás: a testület gazdaságért felelős tagja és a választási programjában maga Jean-Claude Juncker is pedzegette, hogy megszabadulhatnának tőle »a jövőben«. Úgy tűnik, ez a jövő nem túl közeli, legalábbis Margaritisz Szkinasz szóvivő elmondta, hogy most nincs ilyen terv, és emlékeztetett, hogy a lépéshez mind a tizenkilenc, eurót használó tagállamnak egyet kell érteni. Berlinben a kormány »nem látja szükségét« a trojka ejtésének, vagyis a görögöknek egyelőre nem érdemes reménykednie. A Handelsblatt úgy tudja, a németek azért egy kicsit nagyobb mozgásteret engednének.

A korábban szintén EU-IMF mentőövekre szoruló Spanyolország és Portugália kormánya nem akar engedékenykedni. Elég kényelmetlenül érezhetnék magukat, ha az általuk végigvitt megszorítások után most a görögök kedvezményeket csikarnának ki. Mindkét országban erős szélsőbaloldali pártok vannak, amelyeket igazolnának a Sziriza sikerei, és idén mindkettőben választásokat tartanak. (...)

Május végi határidővel számolnak a Szirizánál a megegyezésre, de ezzel van egy kis gond. Az aggódó betétesek egy része kivette a pénzét a görög bankokból, amelyek így egyre inkább az EKB-ra szorulnak a napi fizetőképességük biztosítására. A finn központi bank vezetője és az EKB alelnöke is figyelmeztetett: ha nincs mentőprogram, ez a lehetőség is ugrik. Az athéni kormány szerint az EU központi bankja ettől függetlenül megtehetné, hogy továbbra is nyújt kölcsönöket.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2015. február 04. 15:27
A lényeg a lényeg! Az Eu-nak nincs megoldása a görög helyzetre.A jelenlegire sem,de az ezt megelőzőre sem!! A béna kacsa szindróma!!!!!
paraklétosz
2015. február 04. 12:35
Megmondá Ágnes asszony a tüntin, hogy a lajbit újra kell gombolni, csak lassan már gomb sincs rajta.
Antigoné
2015. február 04. 12:35
Minden esetre úgy tűnik, Angela Merkelnek (és a töbi nagy uniós ország vezetőinek) nem mi vagyunk most a legnagyobb problémája. (Ami egyáltalán nem vigasztaló,csak tény)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!