Hogyan működik jól a demokrácia ?

2015. január 13. 08:11

Kényelmes többség birtokában a Fidesz-KDNP figyelmen kívül hagyhatja a tiltakozásokat. Azonban azok számára, akik az idő okozta erózió miatt vagy csalódásból eltávolodnak tőle, nem létezik hiteles befogadó párt.

2015. január 13. 08:11
Rezsőházy Rudolf
Mos Maiorum

A megbízhatóság minden esetben kivétel nélküli erkölcsi követelmény. Ezen a téren minden fontos, de ha a médiát olvassuk vagy hallgatjuk, úgy néz ki, hogy a közvéleményt főleg a közéletben szereplők meggazdagodása nyugtalanítja. Ezt a kérdést árnyalatosan kell kezelni. Egy dél-amerikai barátom érdekes összehasonlítást tett. Ha valaki Bolíviában meggazdagodik, mindenki azt kérdezi »hány embert lopott meg, hogy ilyen nagy vagyont szerezhessen?« Ha Amerikában meggazdagodik valaki, mindenki azt kérdezi, »hány embernek adott munkát, hogy a vagyonát megszerezze?« Az a benyomásom, hogy a magyarok inkább a bolíviaikra hasonlítanak. Szívesen szimatolnak politikusaik háza táján. Már csak ezért is fontos, hogy mindenki gondosan tegyen különbséget az »enyém« és az »övé« között. Valakinek a szénája rendben lehet, a flanc mégis gyanút kelt és elkerülendő, mert visszatetsző. Legyen a politikus életvitele megtámadhatatlan. Amikor Pokorni Zoltán egyes párttársainak »uraskodását« helytelenítette, az érintettek elodázták a válaszadást. Egyikük azzal érvelt, hogy ilyen kérdést nem szabad nyilvánosan előhozni, mert árt a párt népszerűségének. Ám a helytelen viselkedés a szavazókat megingatja.

A politikai arénában a küzdelem állandóan jelen van. Itt nyilvánul meg a résztvevők erkölcsi súlya. Milyen eszközökhöz folyamodnak: a jól érvelt, magas szintű vitához vagy a becsmérléshez, az üres vádaskodásokhoz, a trágár szavakhoz, a becsületbevágó kijelentésekhez? Főleg az ellenzékiek fordítják energiájuk nagy részét a kormányzók ellehetetlenítésére. Engem különösképp megbotránkoztatott az a csúfolódás, amikor Orbán Viktort műanyagból készült szobor ábrázolta, melyet ledöntöttek, majd levágott fejével futballoztak. Az ilyen szimbolikusnak szánt alattomos cselekedet olyan közhangulatot kelt, melyben egy fanatikus tette beláthatatlan következményekkel járhat.

Képzeljük el egy pillanatra, hogy mindenki őszinte. Az ellenzékiek elismerik, ha a kormány jó döntést hozott, és a kormánypártiak bevallják, ha tévedtek. Ki kellene próbálni legalább egy hétig, de kétlem, hogy sikerül. Ugyanis az őszinteség sebezhetővé tesz. Ha én bevallom, hogy rosszul cselekedtem, ellenfelem azonnal ugrik az alkalomra, és kegyelemdöfést ad nekem. (…)

Történelme folyamán mindegyik ország kidolgozta sajátos intézményrendszerét, de mindegyiken van javítanivaló: a legszembeötlőbbek azok az államok, ahol jelentős és öntudatos etnikai közösségek élnek autonómiát sőt függetlenséget követelve.

Ha hazánkat hosszabb történelmi távlatban szemlélem, az a benyomásom, hogy a rendszerváltás óta kialakult egy működőképes intézményrendszer[1], de az egymással vetélkedő politikai táborok elválasztó vonalai még nem rajzolódtak ki világosan. Létezik egy jobb/bal hasadás: jobb oldalon a Fidesz hatásosan megszerveződött és gyökeret vert, de a baloldal szétesett.

Kényelmes többség birtokában a Fidesz-KDNP figyelmen kívül hagyhatja a tiltakozásokat. Azonban azok számára, akik az idő okozta erózió miatt vagy csalódásból eltávolodnak tőle, nem létezik hiteles befogadó párt. Valójában hiányzik hazánkban egy balközép, feddhetetlen személyzettel és kidolgozott programmal rendelkező váltópárt.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2015. január 13. 15:37
Tüske a Fidesz-köröm alatt: "...az ígéretek nem erről szóltak, hanem a falu, a családi gazdaság megerősítéséről, a helyi autonómiák helyreállításáról. És szeretném hangsúlyozni: nem a portással állapodtam meg erről, hanem a jelenlegi miniszterelnökkel. Vannak tények, amelyek cáfolhatatlanul megmutatják, hogy elárultuk a vidéket. Az állami földbérlettel kiosztott földek több mint 40 százalékát 11 érdekeltség szerezte meg. Nem ezt ígértük. Vagy ott van az agrárkamara. Mindenki, aki a mezőgazdaságból él, tudja, hogy alulról építkező, szolgáltató és segítő szervezetre lenne szükség. Végigjártuk az országot, mindenütt ezt a szubszidiáris modellt reklámoztunk. Tavaly nyáron 4 nappal az ülésszak vége előtt reggel 9-kor kaptuk meg a kormány által beterjesztett agrárkamarai törvény szövegét, teljesen ellentétes a koncepcióval, fölülről kirendelt vezetőkkel. Este 7-re már lezajlott az általános és a részletes vita, meg voltak tárgyalva a módosítók. Olyan rendszer jött létre, amelyben a fölülről kinevezett vezetés alkotta meg a választási szabályokat. Egyetlen listáról lehetett választani (a Magosz és szövetségesei jelöltjeiből), elképesztő nevekkel, mint a 70-es években a Hazafias Népfrontnál. Ez bizony a régi világ utolsó agrárkamarája, nem az új világé." http://nol.hu/belfold/angyan_a.. Nekem, kiábrándult Fidesz-aktivistának már nem egyebek erkölcsi hulláknál...
balbako_
2015. január 13. 15:21
Ergo minden marad a régiben. 2011 ben is eltávolodtak sokan - még jobban is mint most - aztán visszajöttek és lett újabb 2/3-ad.
Antigoné
2015. január 13. 14:23
Meg hiányzik egy feddhetetlen jobbközép párt is.
kalhana
2015. január 13. 14:18
"Hogyan működik jól a demokrácia". A történelem bizonyítja, hogy sehogy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!