Ahová benézett a sátán

2015. január 30. 13:40

Blaszfémiának, istenkáromlásnak az minősülhet, amiről egy vagy több arra kijelölt, csöppet sem tévedhetetlen, világi és egyházi kompetenciákat keverő személy úgy rendelkezne... – Isten ments!

2015. január 30. 13:40
Ardamica Zorán
Parameter.sk

„Az állam és az egyház szétválasztásának lényege elsősorban a világnézeti értéksemlegesség. Tehát, hogy világnézetétől függetlenül (ám nem értékmentesen) egyenlőként tekintsen az állampolgáraira. Ne foglaljon állást sem pro sem kontra világnézeti kérdésekben, hanem törvényei által biztosítsa a világnézeti szabadságot.

És egyes egyházak, egyes »keresztény vallási aktivisták« és szervezeteik ma Szlovákiában (és például az oktatásügyben vagy az egyházakról szóló szabályozásban Magyarországon) eljutottak oda, hogy egyik, a pozitív oldalra saját vallási világnézetüket, a másikra, a sátáni oldalra pedig más vallások, az ateizmus vagy pedig, ami abszolút nonszesz, a semlegességet állítják. Egy így alakított, manipulált és polarizált térben értelemszerűen semmilyen semlegesség nem érhető el. De ami a véres történelmi tények ismeretében a legriasztóbb, egy ilyen térben semmiféle megegyezésre sincs mód. Ezt a jelenséget nevezzük a dogmák érvényesítésének, illetve szélsőséges mivoltában fundamentalizmusnak. (...)

 

Az egyház és a hívő legyen szabad.

De szabad és semleges jogállamban legyen szabad az egyház és a hívő.

Ahol a világi törvények (sosem teljesen jók, de nem is kell bennük feltétlenül hinni, ráadásul változtathatók) mindenkire érvényesek. Egyformán. Világnézettől függetlenül.

És például az ismét felemlegetett blaszfémiatörvények nélkül, amelyek léket ütnének nem csupán a szólásszabadságon, a szekularizáción, a jogállamiságon, de logikus következményként a vallásszabadságon ugyancsak, hiszen blaszfémiának, istenkáromlásnak az minősülhet, amiről egy vagy több arra kijelölt, de ellenőrző mechanizmusokkal szembe nem feltétlenül állított, csöppet sem tévedhetetlen, értelemszerűen világi és egyházi kompetenciákat keverő személy úgy rendelkezne... – Isten ments!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaffogó hebrencs
2015. április 05. 22:38
Kiváló pápa.
Lolka-Bolka
2015. február 11. 14:38
epp most irtam a balinak ... hogy verje ki mert az segit a feszkon ... rad is ra fer haver , mert hogy hulyesegeket irsz ( vagy csak komcsi PR) . Mitol ez a hit gyulolet bennetek . ( bar ez is szelektiv nalatok) szoval huzz ra cigany
néhai Ch.Pilot
2015. február 11. 14:38
"Ahova benézett a sátán", ott születnek ilyen gyűlölettől átitaott, anarchista, religiofób cikkek, mint amilyeneket Cicamica Zorán írt.
Szúnyog
2015. február 11. 14:38
Ez a szerző szépen meg van fertőzve a libsihülyeség által.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!