Itt az idő, hogy egyértelműen fogalmazzunk

2014. december 05. 15:45

Tisztelettel kérem, hogy mutassátok meg, hogy méltóak vagytok az általatok is fontosnak vélt amerikai demokráciához, magyar gyökereitekhez és az amerikai-magyar közösségben elért, méltán elismert eredményeitekhez.

2014. december 05. 15:45
Kerék-Bárczy Szabolcs
Kapitalizmus

Maximilian Teleki úr
elnök
Hungarian American Coalition

Frank Koszorús, Jr. úr
elnök
The American Hungarian Federation

Megyesy Jenő úr
a miniszterelnök főtanácsadója
a Magyar Köztársaság volt coloradói tiszteletbeli főkonzulja

részére (…)

Az amerikai kormányzat mindig következetes volt: érzékeltek bizonyos problémákat, ezekről tárgyalásokat folytattak a megfelelő magyar hatóságokkal és hivatalos személyekkel, nyilvános állásfoglalásokat tettek, ha az ismételt konzultációk nem vezettek eredményre, majd cselekedtek. A magyar kormány intézkedéseivel (ld. a fékek és ellensúlyok rendszerének lassú lebontása, a sajtószabadság és állampolgári jogok megcsonkítása, állami szintű korrupció, a piacgazdaság elleni harc stb.) kapcsolatos amerikai aggodalmak természetes módon vezetnek tettekhez.

Ezekre az aggodalmakra a magyar kormány rendre cinikus és agresszív válaszokat ad, és semmilyen előrelépést nem tesz a demokrácia és transzparencia erősítése terén. Sőt, demokrata szemszögből a helyzet Magyarországon még drámaibban romlott tovább az elmúlt időszakban.

Kedves Barátaim!

Régóta ismerlek Benneteket, és tudom, hogy mennyire elkötelezettek vagytok a liberális demokrácia értékei iránt. Ezért kérdezem, hogy mi az álláspontotok a fenti kérdésekről? Itt az idő, hogy egyértelműen fogalmazzunk; a kettős beszéd elfogadhatatlan.

Ti támogattátok a diktatúra ellenzékét 1990 előtt, és jelentős mértékben hozzájárultatok a demokrácia kiépítéséhez huszonöt évvel ezelőtt. Biztos vagyok abban, hogy elveink megegyeznek, éppen ezért aggódom amiatt, hogy most nem szólaltok meg az Orbán-kormány tevékenysége kapcsán. Sok ember tart Benneteket Magyarország barátainak és várja azt, hogy felszólaljatok mindazért, ami ellen Orbán és a Fidesz küzd: a szólás-, vallás-, vállalkozás szabadságért és a transzatlanti értékekért.

Mi, magyar demokraták és büszke hazafiak közelebb akarunk jutni a Nyugathoz a szuverenitásunk kiteljesítése érdekében: tudjuk, hogy nincs más alternatíva számunkra, mint az EU és a NATO, és azok, akik ezen intézmények ellen politizálnak, ártanak a magyar és az amerikai érdekeknek. Bizalomra és stabilitásra alapozott szabályozott, de szabad piacgazdaságban, jogállamban akarunk élni, ahol a magántulajdont tisztelik és egyenlők a versenyfeltételek. Elutasítunk mindenféle hátrányos megkülönböztetést, mert az emberi méltóság feltétel nélküli tiszteletében hiszünk.

Tisztelettel kérem, hogy mutassátok meg, hogy méltóak vagytok az Általatok is fontosnak vélt amerikai demokráciához, magyar gyökereitekhez és az amerikai-magyar közösségben elért, méltán elismert eredményeitekhez.

Tegyétek nyilvánvalóvá, hogy barátaitok a magyar demokraták, akármilyen pártjelvényt is viseljenek, ha egyáltalán. És ellenfeleitek pártállástól függetlenül azok, akik a demokrácia és önkényuralom között álló erős falak lebontásán fáradoznak.

Egyesítsük erőinket, és adjunk ki közös nyilatkozatot arról, hogy 1) megerősítjük a liberális demokrácia, a szabad piacgazdaság és a transzatlanti közösség iránti elkötelezettségünket, valamint 2) elítélünk minden olyan törekvést, amely gyengíti vagy lerombolja közös álmainkat. Azokat az álmokat, amelyekért sokat küzdöttünk az Atlanti-óceán mindkét partján.

Szíves válaszotokat várva barátsággal:

Kerék-Bárczy Szabolcs

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
indiáner
2014. december 06. 12:53
https://www.youtube.com/watch?v=VzR8e6M33fE
Dr Bubo
2014. december 06. 12:02
kerékbárci!Bújjál mekkén seggébe!
kamasuka
2014. december 06. 11:06
Megmutatták, Szabolcs, megmutatták! http://mandiner.hu/cikk/20141206_az_amerikai_magyar_koalicio_elnoke_megvedte_orbant
Mich
2014. december 06. 00:17
Gennyes Kerék... ...utoljára a Népszabadságban közölt egy álszent írást, most meg egy Kapitalizmus nevű ballibes álblogban ír egy állevelet Amerikába - persze mindig azért, hogy lejárassa a magyar kormányt, a Gennyes...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!