Külpolitikai lelkiismeretvizsgálat

2014. november 10. 10:01

Elfelejtettük, hogy a szocializmus éveiben a Nyugatról álmodoztunk és oda kívántunk visszatérni?

2014. november 10. 10:01
Rezsőházy Rudolf
Mos Maiorum

Moszkva megszállt bennünket, míg Brüsszelhez szabadon csatlakoztunk. Moszkva kizsákmányolt minket, Brüsszel pedig bőségesen befektet. Moszkva rendelkezett fölöttünk, Brüsszelben pedig közös döntések résztvevői vagyunk. Elfelejtettük, hogy a szocializmus éveiben a Nyugatról álmodoztunk és oda kívántunk visszatérni? (...)

Kétségtelen, hogy hírünk csúfítása egyrészt tudatos munka olyan körök részéről, akiket sért a magyar kormány gazdaság- és szociálpolitikája vagy akik szívesen törnék meg az ország keresztényihletésű irányvételét. Másrészt azonban nekünk is kell változtatnunk. 1526 óta először fordul elő, hogy nem vagyunk kényszerpályán, hogy nem őrlődünk nagyhatalmak között, hogy választhatunk. Persze jól felfogott érdekeinket védeni kell, ez hozzátartozik a külpolitika lényegéhez. De maradjunk nyitottak, kezet nyújtók, szerződéstisztelők, és tegyük meg mindig az első lépést. A kétes nyilatkozatoknak, a sértődöttségnek véget kell vetni.


Külpolitikánk vezetője új prioritást tűzött ki. Szerinte a külpolitika döntő szerepe nemzetgazdaságunk szolgálata. Senki sem vonja kétségbe, hogy külképviseleteink felelősségei közé tartozik a gazdasági lehetőségek föltárása, a kapcsolatlétesítés, a piacnyitás. Az üzletkötés már a vállalkozók föladata.

Ám a kultúrdiplomácia hasonló fontosságú. Be kell mutatnunk, hogy kik vagyunk, mit alkot(t)unk, miben vagyunk jelesek, miért érdemes hozzánk jönni. Ehhez járulhat a mai kedvezőtlen helyzetben egy olyan intézmény, mely figyeli a rólunk kialakult vélemények alakulását, azokat helyesbíti, argumentál, adatokat szolgáltat, vonzó képet fest, meghív Magyarországra. A tudatos kommunikáció nélkülözhetetlen. Éljünk vele!”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ouroboros
2014. november 10. 18:02
*Mit* vizsgálnátok?! Ne röhögtess, szolga.
2014. november 10. 13:09
Igazából azt nem értettem sosem, hogy ha elsődleges a "magyarok érdeke", akkor miért pont Magyarország legnagyobb finanszírozói, és katonai védelmezői, akikhez ráadásul aláírt szerződések kötnek, vívunk "szabadságharcot"? Orbán azt mondta, hogy gazdasági érdekeink most leginkább Oroszországhoz kötnek, ez meg mi a lóf*sz? Nem inkább az EU-hoz (kohéziós alapok, német gyárak, stb), meg az USA-hoz? A magyar külügy tényleg nem vágja, hogy az egyszerűen nem megy, hogy kimegyek Washingtonba, fullba nyomom a kretént, aztán befektetések után kuncsorgok, aztán koszorúzok Azerbajdzsánban? A külpolitikában azért a tökéletes amoralitás nem biztos, hogy kifizetődő. Egyszerre kint és bent egeret utoljára Schrödinger macskája fogott.
KannibálTatárÚr
2014. november 10. 13:06
"Elfelejtettük, hogy a szocializmus éveiben a Nyugatról álmodoztunk és oda kívántunk visszatérni?" Dehogy felejtettük el. Csak nem ilyen lovat (szamarat?) akartunk.
Alarik
2014. november 10. 11:44
Ez se lesz már sokkal hülyébb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!