Értelmetlenül lemészárolták 18 év munkáját

2014. június 18. 13:34

Az Origo véget vetett annak, hogy a magyar internet addig egy alulról szerveződő alternatív kultúra volt. Megjelent benne egy addig elképzelhetetlenül brutális pénzösszeg.

2014. június 18. 13:34
György Péter
Kreatív

Akkor ön is úgy gondolja, hogy most Sáling eltávolítása politikai döntés volt?

Nem tudok másra gondolni. Ez formális logikai következtetés. Sálingnak nem volt semennyi ideje arra, hogy megváltoztassa azt a struktúrát, amit szerintem is meg kellett volna változtatnia. De hozzáteszem, elég sokat dolgoztunk Gergővel azon, hogy ez megváltozzon. Weyerékhez vagy Alberthez képest Sáling sokkal demokratikusabb és nyitottabb volt számos kérdésben.

Van olyan magyarázat, miszerint Sáling elküldése csak szerencsétlen időpontban történt. A verzió szerint Vaszily nem volt arról meggyőződve, hogy Sáling jó választás lesz azokra a tervekre, amiket a menedzsment véghez akar vinni, de egyszerűen Vaszily tavaly októberben még nem mert belenyúlni a szerkesztőségi autonómiába. Eszerint Vaszily hozott egy fájdalmas, de indokolható döntést, csak szörnyű időpontban.

Hajlanék én is efelé, de ez akkor is óriási menedzsmenthiba, amit nem lehet leverni a Gergőn, és ezért nem kellett volna kirúgni sem. Ahogy lehet, hogy kinevezni sem, de a Gergő nyitott volt a változtatásra, az Albert nem. Az Albert azt gondolta, hogy az új dizájn majd megoldja az Origo problémáit. Én meg azt, hogy az új dizájn majd lehetőséget teremt arra, hogy a léptékváltással jó minőségű audiovizuális anyagok jelenhessenek meg az Origón. A Sáling ezt tökéletesen megértette. De ez nem úgy működik, hogy egy szerkesztőséget két hét alatt átállítok szövegről képre, főleg nem egy ekkora szervezetnél. A másik fele, hogy a sajtószabadság kérdése úgy működött, hogy ameddig pénzügyileg rendben volt az Origo, addig nem szóltak bele semmibe. Azt pedig nem is lehet elvárni, hogy egy pénzügyileg nem működő szervezetbe a menedzsment ne szóljon bele. Így valóban két folyamat csúszott egybe és két dolog lett egyszerre elrontva.

Mire gondol akkor, amikor mozgóképes tartalomról beszél?

Az újságírás ma már inkább képalámondás, kommentár. Emberek nem néznek végig 3-4 perces videókat sem, de ez csak az én wishful thinkingem, és szerintem már ez is szép dolog tőlem, hogy elfogadom, hogy csak három, pedig tudom, hogy az valójában két perc. Ez egy adottság, amit ha valaki nem ért meg, az ugyanolyan, mintha még mindig kódexet akarna másolni. (…)

Ha már globális piacokról beszélt, mit gondol a Deutsche Telekom szerepéről az Origo-történetben? A sima üzleti logika szerint a Telekom egy racionális üzleti döntést hozott meg.

Egyikünk sem tudja, hogy a kapitalizmus hogyan működik. Nincs olyan szabály, hogy 300 milliárd forint az racionális döntés. Az én percepcióm talán annyiban tér el, hogy nagyon picit beleláttam ennek a vállalatnak a működésébe. A németeknek van egy üzleti érdeke, amely kőkemény, és van egy nemzeti identitása, amely szintén kőkemény. Abban az országban a sajtószabadság birizgálása nem bocsánatos bűn. Wulff államfő rá is ment erre, miközben innen nézve, mindkét ügy, amibe belebukott, pattanás volt. Én nem tudom, hogy a Deutsche Telekom mit kért és mit kértek tőle, de azt tudom, hogy ha nyilvánosságra kerülne, akkor ez botrány lenne Németországban. Ezt pedig a Telekom nem engedheti meg magának.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2014. június 20. 13:07
"...A ballibek többek között arról ismerszenek meg, hogy önös érdekeiket mindig hatalmas erkölcsi ködfelhőbe burkolják. Minél nemesebb a cél: világbéke, atommentes föld, kihaló fajok, állati jogok; gyermekszegénység; pedofília, nőellenesség, rasszizmus, antiszemitizmus elleni harc stb., minél nagyobb erkölcsi felhajtást rendeznek, annál nyilvánvalóbb, hogy még több PÉNZT, BEFOLYÁST, HATALMAT akarnak.."
puszika
2014. június 20. 13:07
Csak ennek az égvilágon semmi köze a sajtószabadsághoz!!!!!! A német elnök "utána néz" a DT ügynek.Ami röhejes, mert ezt csak két már a kukában lévő volt SZDSZ-es mondta,akik már nem osztanak,nem szoroznak!!
Agnieszka
2014. június 20. 13:07
Ez a "lemészárlás" egy kicsit színpadias kifejezés egy sorozatosan, súlyosan veszteséges "termék"előállítói vezetőjének elbocsátására. Nyilván mindenkinek a saját sebe fáj legjobban, pláne, ha közvetlen anyagi érdekei is nagymértékben, döntően sérülnek, de azért, mégis, ebből közügyet csinálni, ilyen hangsúllyal, túlzás.
Zokni
2014. június 20. 11:52
"Aztán csináltatok helyette egy olyan takarékos rendszert amit még a felvett 22.000 milliárd hitelből sem tudtatok finanszírozni." - írja érdekes módon NEKEM (?) címezve. De el van tájolva. Pontosan arról szólna az a rendszer, hogy NE finanszírozza (kölcsönökből) az állam. Ezen eddig csak egyszer sikerült változtatni: a Bokros-csomag bevezetésekor. Azóta (és azelőtt) sohasem. Ennek egyik legutóbbi látványos Orbán-féle megnyilvánulása volt, hogy egyszerűen visszavették a nyugdíjalap kivont részét, mert kevésnek találták az állami pénzeket. Ami pedig PONT a függetlenedést szolgálta volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!