Itt a Sauvignon ideje!

2014. május 16. 10:03

Ha súlyos borra vágyom, chardonnayt bontok, ha elegánsan izgalmasat, akkor rajnait, ha mosolyogni akarok, csak a sauvignon...!

2014. május 16. 10:03
Ripka Gergely
Táncoló Medve

„Mitől is lesz sikeres egy szőlőfajta? Mitől lesz egy sikeres szőlőfajtából világfajta? A három fehér testvér közül a legszínesebb világpolgár a Sauvignonból lett. A Chardonnay és a Rajnai is több útlevéllel rendelkezik, szépen mutatják is a termőhelyi jegyeket, van nekik európai, ausztrál (magyar) stb referenciájuk bőven, de mégis a Sauvignon tudott a legvidámabb, legüdébb maradni, bárhonnan is kóstoljuk. Nem veszi magát véresen komolyan, és én ezért szeretem annyira. Ha súlyos borra vágyom, Chardonnayt bontok, ha elegánsan izgalmasat, akkor Rajnait, ha mosolyogni akarok, csak a Sauvignon...!

Az egyébként mindig profi Loire-völgyi etalonokon a többségünk már rég túl van. Itt vannak az új-zélandi, chilei titánok, az egyre szebb hazaiak mellett. A fajta sikerhez biztos, hogy az is nagyban hozzájárult, hogy jól viseli, sőt szereti a mérsékeltebb klímát, forró években nem is ad igazán elegáns borokat (olyan könnyedén).

Ebből a szempontból pedig a 2013-as év örömhírt hoz: méghozzá azt, hogy a magyar Sauvignon blanc-ok tele vannak vitalitással, frissességgel, virgonc gyümölcsösséggel. Bodza, csalán, vágott fű a pohárba, spárga, kecskesajt és zöldfűszeres ételek a tányérba kívánkoznak így tavasszal. Azok pedig, akik eddig nem kedvelték meg ezt a színpompás szőlőfajtát, most érdemes szétnézniük, mert van miből válogatni a Sauvignon-szezon alatt, ami van akinél csak fél évig tart, van akinél évekig.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gregoripehh
2014. május 22. 10:20
A rajnai az szar és túl drága. A szőlő savanyú és traktorrak szüretelik, cukrozzák. Akinek ízlik, annak fogalma sincs a borról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!