Hogy állunk a fundamentalizmussal?

2014. január 23. 11:51

A fundamentalizmus úgy is értelmezhető, hogy az ide sorolhatók komolyan veszik magukat, "a" után "b"-t, "c"-t és "d"-t is mondanak ahelyett, hogy a hasuk megtömésével, a szexlapok nézegetésével és a szórakoztatóipar finanszírozásával töltenék ki ébrenlétük üres óráit.

2014. január 23. 11:51
Vértes László
Vértes László közéletfejlesztő blogja

„A fundamentalizmus tulajdonképpen annyit jelent, hogy nem haladó/liberális. A fundamentum latin szó, jelentése: alap, a fundamentalizmus ezek szerint az alapokhoz való visszatérés, az alapok fontosságának hangsúlyozása. Következésképp a haladó/liberális jelentése: az alapoktól elrugaszkodó, az alapokat elutasító, akár megalapozatlan, levegőben lógó. Így már sokkal kevésbé hízelgő a jelző.


A fundamentalizmusból közvetlenül következik az erőszak? Szerintem nem. Az iszlám fundamentalizmussal nem az alapokhoz való visszatérés a gond, hanem hogy az iszlámnak nincsenek olyan alapjai, mint a matematikának vagy a fizikának. A szó maga teljes alávetést jelent, ami akár a józan ész nagy ívben való elhajítását is takarhatja. Ez nyilvánvalóan veszélyes, akármire hivatkozva is követik el. A kereszténység alapja Jézus két főparancsa: szeresd Istent teljes erődből, és szeresd embertársadat, mint önmagadat. Ehhez nyugodtan vissza lehet térni, nem következik belőle semmiféle szélsőség, sőt inkább a szélsőségek elutasításához, kiegyensúlyozott és szeretetteljes életmódhoz vezet. A fundamentalizmus bírólóinak ez esetben legfeljebb az fájhat, hogy a jézusi alap az egész nyugati civilizáció alapja is egyben - ez a tény ugyanis nem népszerű a körükben. (…)

A fundamentalizmus úgy is értelmezhető, hogy az ide sorolhatók komolyan veszik magukat, »a« után »b«-t, »c«-t és »d«-t is mondanak ahelyett, hogy a hasuk megtömésével, a szexlapok nézegetésével és a szórakoztatóipar finanszírozásával töltenék ki ébrenlétük üres óráit. Ebből természetes módon következik, hogy aki tényleg muszlim, az fontosnak tartja a Koránt, aki tényleg keresztény, az meg a Bibliát. Szemben a muszlimra hivatkozó szélsőségesekkel, akik olvasni sem tudnak, tíz-tizenöt verset ismernek a szent iratukból, és azokat teljesen kiforgatva gyilkolják a normálisakat. Szemben azokkal az önjelölt keresztényekkel, akik »Az Úr utálja a köcsögöket« feliratú transzparensekkel tüntetnek, ők is igen hamar elakadtak az Újszövetség tanulmányozásában. Amit művelnek, az nem fundamentalizmus, hanem a neandervölgyiek támadása - ha eddig azt gondoltad volna, hogy nyom nélkül kihaltak. (…)

Az alapok komolyan vétele és tiszteletben tartása nagyon helyes törekvés, ebben az értelemben akár büszke fundamentalisták is lehetnénk.”
 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kgyula
2014. január 27. 13:27
"...fundamentum latin szó, jelentése: alap, a fundamentalizmus ezek szerint az alapokhoz való visszatérés," Ha azt vesszük, hogy a keresztyénség alapja (fundamentuma)a Szentírás, akkor nyugodt szívvel vállalható "bélyeg" a fundamentalizmus. Mert hogy a "fundamentalista" jelzőt megbélyegzésre használják a keresztyénségen belül is, az egyértelmű; soha nem hallottam még melioratív felhanggal említeni. Bezzeg, a bibliakritikai irányzat teológusait nem nagyon szokták leliberálisozni... :)
Nemhivo
2014. január 27. 07:12
...a görög.római kultúra legalább annyit adott a nyugati civilizációhoz,...mint a kereszténység.. Itt egy kicsit vissza kéne venni az "orcából".. Nekem egyébként meggyőződésem,...hogy az igazán vallásosak a fundamentalisták...Mindegy, hogy tudnak olvasni vagy sem,...a transzcendenciába vetett hitük erősebb a "normálisokénál"..Ezért ölik magukat. Sietnek. A keresztény fundamentalizmussal is lehet kacérkodni,...csak akkor le kellene mondani a tömegvallás igényéről,..és várható a szektásodás erősödése..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!