Az áfát meg kéne szüntetni

2013. december 09. 08:35

A hozzáadott érték alapú áfa elméletileg szép, tiszta rendszer, de mindenütt rengeteg a visszaélés, és a hatóságok csak kullognak a csalók után. Interjú.

2013. december 09. 08:35
Vámosi-Nagy Szabolcs
Ado.hu

Az eredmények nem feltétlenül igazolják a struktúraváltást: az EU is 1000 milliárdos nagyságrendű hazai áfacsalásról beszél.

Hasonló arányúról Németország és Franciaország esetében is. Azért a NAV által felderített áfa adóhiány és a vádemelések száma is nőtt az elmúlt években.

Ettől még ez sok.

A feketegazdaság a GDP 25 százaléka.

Ebbe 1000 milliárdnyi áfacsalás simán belefér.

Simán. Könyörgöm, körülbelül 12 000 milliárd forint az állam éves adóbevétele, ami a gazdaság háromnegyedéből származik. Ezek szerint az eltitkolt jövedelmek összege 6-7000 milliárd forint lehet összességében. Azt is látni kell, hogy a jelenség európai szintű: Romániában 28, Bulgáriában 31, Szlovákiában 26-27 százalékos GDP-arányosan a feketegazdaság, de fertőzött terület Németország és Ausztria is.

Mitől fog ez megváltozni?

Nem tudom. Az a véleményem, hogy az áfát meg kéne szüntetni. Számlát könnyebb hamisítani, mint bankjegyet. A hozzáadott érték alapú áfa elméletileg szép, tiszta rendszer, de mindenütt rengeteg a visszaélés, és a hatóságok csak kullognak a csalók után. Tehát az elvi tisztaság és a gyakorlati visszaélési lehetőség nem áll arányban egymással.

Valószínűleg az Egyesült Államokban működő rendszert kell átvenni, ami sajnos adóhalmozást is tartalmaz, csak ott alacsonyabbak a kulcsok. A rendszernek az a hátránya, hogy minél több kézen megy át a termék, annál inkább halmozódik a forgalmi adó, de ez alacsonyabb tételeknél kezelhető.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 230 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. december 09. 17:14
Áfa?? Béfa!! Ali 'Á't mond mondjon 'B't is!!!
tango47
2013. december 09. 17:10
Én a kamat-szedést szüntetném meg. Ha nagyon akarnám sorolhatnék még egy pár dolgot. Azért ennél többet vártam egy szakembertől!
balbako_
2013. december 09. 14:48
Ennek ellenére az ÁFA a legigazságosabb adó. Aki többet fogyaszt, többet fizet.
Manna Machine
2013. december 09. 14:28
Túlzott az áfa összege, és rendkivül magasak a járulékok. Én nem vagyok közgazdász, és megértem, hogy kevés az állami pénz, de ez nem egézséges. A polgár sokáig tűr, de utána egyre komolyabb csalásokra kényszerül, főleg, ha látja az állami szintű ostoba rendelkezéseket, csalásokat, sikkasztásokat,amik retorzió nélkül elsikkadnak a jog útvesztőiben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!