Üzenet december 5-én – ide is, oda is

2013. december 05. 14:29

Böjte atya letett annyit az asztalra, hogy példaképként tekintsünk rá, és egy példakép december 5-én visszakapott magyar állampolgársága üzenetértékű. Ráadásul ide is, oda is üzen.

2013. december 05. 14:29
Tempetőfi
Mandiner

Ünnepélyes állampolgársági esküt tett az ötszázezredik külhoni magyar kérelmező, Böjte Csaba és édesanyja, Böjte Julianna csütörtökön a Parlamentben. Az eskütételen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. Ennyi a hír, az ember bólint, belájkolja, ha Facebookon jött vele szembe, menne tovább. De csak visszatérítik, kifanyalogják a természetességből mindazok, akik más szemüvegen keresztül nézik a világot, esetükben mintha a kádárizmus acélos tekintete villanna meg az okuláré mögött, a legvidámabb barakk lakói mámeg kiszavaznák a villából a huszonhárommillió románt.

Miért pont Böjte atya, miért pont ötszázezredik, miért állampolgárság, miért pont december 5-én? – sorjáznak a kérdések, és publicisztikai vezérelvként ott lebeg a válasz is: a fideszdiktatúra legitimációs célokra használja Böjte atya állampolgárságát. Túl azon, hogy Böjte atyát akaratlan bábnak nézik, tünetértékű a kekeckedés.

Először is: a magyar állampolgárság megszerzése nem jutalomjáték. A dacos kommenthuszárok közkeletű toposzával ellentétben szó sincs arról, hogy hősies megmaradásunkkal kiérdemeltük volna mi, erdélyi, felvidéki, délvidéki, kárpátaljai, muravidéki vagy diaszpórabéli magyarok, ez az önbecsapás logikája. Nem azért maradtunk meg, hogy hősökké váljunk. Azért maradtunk meg magyarnak, mert magyarok vagyunk, és ez a természetes.

A nemzetiségi hovatartozás nem valami külső járulékos jegy, ami esetlegesen tartozna hozzá az eszmei emberhez. Tudom, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata óta ez a divatos elméleti alapvetés, de például ha kikerülünk egy politikai közösségből, akkor az emberi jogaink önmagukban nemigen érnek sokat, amint erre Hannah Arendt is rámutatott Auschwitz kapcsán. A legtermészetesebb politikai közösségünk pedig a nemzet – és erre nézvést ellenkező előjellel bőséges tapasztalattal bírunk mi, adófizető romániai állampolgárok, akiknek egyéni és kollektív kisebbségi jogait röhögve tapossa sárba a mindenkori román kormányzat.

A magyar állampolgárság legfőképpen erről szól, vagy erről kellene, hogy szóljon: az együvétartozás természetes érzéséről. Nem a szavazati jogról, vagy arról, hogy ki hol adózik. Ezért okozott akkora traumát 2004. december 5-e: olyan hallgatólagos evidenciát – a nemzeti összetartozás tudatát – kérdőjelezték meg a nemre buzdító kampány során, ami alapjaiban kérdőjelezte meg a magyar nemzet létét. Saját maguk alatt vágták a fát a marhái, valahogy így:

Persze, az is alternatíva, hogy lemondunk a nemzet fogalmáról, és egy adott ország területén életvitelszerűen élő állampolgárok összességét jelöljük meg elsődleges politikai közösségként, csak akkor értelmetlenné válik Magyarországnak nevezni ezt az államot. Országként akár még működhet is (van rá bőségesen példa), de mitől lenne magyar? Egyébként jobb alternatívát a ballibek soha nem kínáltak: sem az internacionalizmus, sem a kozmopolitizmus nem bizonyult jó megoldásnak. Kevesek és kiváltságosak lehetnek világpolgárok, az istenadta nép nem. Analógiaként: ezért nem értjük az Európai Uniót, pontosabban, nem tudjuk, hogy micsoda és merre tart, mert az európai polgárok közössége jelenleg nem jelent semmit számunkra. Nincs tartalma. Nem lehet szeretni.

És ezért tartom helyesnek, hogy a szimbolikus politika eszköztára ilyen értelemben is bővül. Böjte atya letett annyit az asztalra, hogy példaképként tekintsünk rá, és egy példakép december 5-én visszakapott magyar állampolgársága üzenetértékű. Ráadásul ide is, oda is üzen.

Akinek van füle a hallásra, hallja! (Mt. 13:9, 43; Mk. 4:9, 23; 7:16; Lk. 8:8; 14:35 stb.)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mayday
2013. december 06. 08:22
az 50es évek világából átmentett marketing - hülyítő eszközök ugyanúgy megfelelnek a mostani kormányzóknak, mint a ballibből elcsent komcsik, csak lehessen velük a népnek az agyát mosni. a gazdasági eredményhirdetések is olyanok, mint az akkori ukázok voltak: 13 malacnak kellett volna születni a pártunk szerint, de csak 9 született, mégis 13-at osztottak szét belőlük... a Böjte is csak marketing. miért pont Ő??? vagy az édesanyja??? mert melyikük is volt az a bizonyos??? hát itt is tetten érthető a hazugság: kettő ember az x-edik. a zemberek meg bekajálnak mindent.
pedroamigo
2013. december 05. 18:55
Értem én hogy mondani kell vmit ide is oda is de mit mondassz amoda? Ahol pl. azon filóznak miért nem volt ekkora esemény pl. Tőkés állampolgárságának felvétele és miért esemény ha az állítólag 5 milla hatumának 3 év alatt csak a 10(!!!)%-ka vette fel az állampolgárságot. A maradék durván több, mint kétharmad, akkor most kik a menők? Vagy már megint csak a fíling a fontos?! Félre értés ne essék: tőlem 10 éve lehetnének ők kettős állampolgárok. A tényekhez pedig az is hozzátartozik, hogy 11 éve a fidesz sem adta volna meg nekik...
Peter8811
2013. december 05. 17:47
Bajnainak jó hírneve?
Manna Machine
2013. december 05. 17:44
"Amúgy ez a Böjte atya meglehetősen egy síkú. Én még őt kizárólag csak egyetlen témáról hallottam, olvastam megnyilatkozni. Jézus, Jézus, Jézus! Amolyan szentfazék fickó, csak egyetlen témája van, mint a Jehova tanúinak." Ez nem igaz. Én nem vagyok keresztény, de amit ez az ember tesz és tett MÁSOKÉRT, az tiszteletreméltó. Egy igaz ember. Mivel pedig ferences szerzetes, nem értem, mit beszélsz, ha Jézus az Ő mércéje és Megváltója. Kit emlegessen? Mohamedet ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!