Református hierarchia?

2013. szeptember 27. 11:01

Az emberek (közöttük lelkészek, egyházi munkatársak) mindennapos gondjaival való szolidaritás nemcsak a hit, hanem a párbeszéd kapuja is

2013. szeptember 27. 11:01
Závodi Zsuzsanna
Reposzt.hu

Az emberek (közöttük lelkészek, egyházi munkatársak) mindennapos gondjaival való szolidaritás nemcsak a hit, hanem a párbeszéd kapuja is, amely semmit sem vár a világtól, amely ugyanakkor mindent remél a világ számára. A transzparencia mindennél fontosabb. Állj ki, mutasd meg magad! Mutasd meg közösségedet! (Ha van.) Hová tartozol? Mit tudsz megosztani a többiekkel? Milyen erőforrásaid vannak? Hol vannak gyenge pontjaid és hol erősségeid? A legnagyobb deficit amely érhet bennünket, nem pénzben mérhető, hanem lelkekben.

A református egyház megőrizte a történelmi adottságokra visszavezethető hierarchikus egyházszervezetet. A püspöki rendszert, a központosított egyházszervezeti modellt nem sikerült megszüntetni. Ellenben, a lassú ügyintézésével, az „urambátyám-világban” megszokott csoportérdekekkel, a pásztori és ekkléziológiai párbeszéd helyett alkalmazott egyházfegyelmi gyakorlattal elérte azt, hogy az egyházi közösségek még inkább polarizálódjanak és magányosságra ítéltessenek. Ami Szász Domokos idején még működött, – az autoriter, kvázi-feudális kötöttségek, a kliens-patrónus jellegű történelmi múlt adottságai között is – hogy az értékek megosztása a közösségi lojalitás megerősítését, a közösségi élettér és szolidaritás gyarapodását szolgálja.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!