Aki tanárnak megy, az idióta?

2013. szeptember 17. 09:12

A legfájóbb mégis az, hogy nemcsak európai összehasonlításban, hanem a magyarországi átlagbéreket tekintve is kiábrándítóan alacsony a magyar pedagógusok bére.

2013. szeptember 17. 09:12
Patkós Dániel
Jobbegyenes

„Tavaly szeptemberhez képest rengeteget változott a közoktatás. Új a tanterv, vannak új tantárgyak, kezdődik a hit- és erkölcstanoktatás, minden általános iskolásnak délután négyig tart majd a tanítás, újabb évfolyamok léptek be a mindennapos testnevelés világába és vannak már bűnmegelőzési tanácsadók (»iskolarendőrök«) is. Miért? Mert változtatni kellett. Gyorsan és gyökeresen. Mert valami, valamikor nagyon elromlott a magyar közoktatásban.

Rég nem igaz, hogy világszínvonalú. Valaha az volt, de már nem az. Alkalmazkodtunk a »Nyugathoz«, követelményeket csökkentettünk, hogy mindenki érettségizhessen, egyetemen és főiskolán »tanulhasson« tovább akkor is, ha alkalmas, de akkor is, ha teljesen alkalmatlan. Miért? Mert akkor jól fogunk mutatni a statisztikákban. Ennek azonban megvan az ára. Lebutított tantervek, csökkentett követelmények, pofonegyszerű érettségi a kompetenciák fejlesztésének rózsaszín ködébe burkolva.

És annak is megvan az ára, hogy egyes csoportok sportot űznek tanáraik elagyabugyálásából, ha azok véletlenül nekik nem tetsző jegyet adnak, vagy ha épp arra szottyan kedvük. Meg annak is, hogy sok esetben a családdal szemben az iskola lett az alapvető nevelés színtere is, hisz sokan iskolába kerülve még mindig nem ismerik a civilizált társadalmi együttélés legalapvetőbb szabályait (pl. nem tudnak köszönni), vagy nem tudnak késsel és villával enni, megkeserítve ezzel nemcsak tanáraik, hanem osztálytársaik éltét is. De a legfájóbb mégis az, hogy nemcsak európai összehasonlításban, hanem a magyarországi átlagbéreket tekintve is kiábrándítóan alacsony a magyar pedagógusok bére.

És hogy mi mindezek következménye tanári szempontból? Szinte megállíthatatlan kiábrándulás a szakmából, tömeges pályaelhagyás, a pályán maradok esetében pedig depresszió és végül a teljes kiégés. Erre pedig semmilyen közoktatás és semmilyen jövő nem építhető. Miért? Azért, mert kakaóbiztos számítógépek, csúcsszuper projektorok és e-learning nélkül még működik az oktatás, de tanár nélkül nem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lutra
2013. szeptember 17. 14:43
A közoktatásban dolgozik 150.000 tanár. Ez egy kész hadsereg, a népesség 1,5%-a, órási embertömeg. Aki azt hiszi, hogy a mostaninál lényegesen nagyobb mértékű béremelés egyáltalán lehetséges, annak megmosolyognivalóan gyermeki a gondolkodása.
puszika
2013. szeptember 17. 11:57
Hát még Patkós Dániel mekkora!!
nyugalmazott tanár
2013. szeptember 17. 11:21
"a magyarországi átlagbéreket tekintve is kiábrándítóan alacsony a magyar pedagógusok bére." Mert a pedagógus nincsen abban az előnbyös helyzetben, amiben az orvos vagy más kurrens képzettség birtokosa. Nem tudja zsarolni az államot a bérek rendezése érdekében. Mint az orvosok. Ha valaki összehasonlít, akkor tegye korrekt módon. Magyqarországon számos olyan foglalkozás van, ahol európai szinten vannak a bérek. Különösen az önmaguknak béreket megállapító körökben: politikusok, közszolgák. Ez pedig teljesen indokolatlan ott, ahol az egy főre hutó GDP az európainak csak töredéke. Nálunk csak a közszféra bizonyos területeit sújtja a negativ diszkrimináció, másokat éppen ellenkezőleg, kiváltság övezi.
pimepime
2013. szeptember 17. 11:03
"Majd jött 2010 és a hoffmanni ígéretek. Aztán az ígéretek elhalasztása. Aztán a köznevelési törvény, mely reményt adott, hisz a pedagógus-életpálya modell bevezetésének időpontját 2013 szeptemberében határozta meg és a mindenkori minimálbér 180%-át ígérte a főiskolai, 200%-át pedig az egyetemi végzettséggel rendelkező pedagógusoknak. Aztán ezt is elhalasztották. És végü, mikor már nem lehetett mit csinálni, mert beindult a 2014-es választási kampány, akkor gyorsan, kiherélve bevezették az életpályát."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!