Trump lehetséges alelnöke a magyar egyetemek közalapítványi fenntartásba helyezését méltatta

2024. május 20. 10:31

„Ez egy teljesen észszerű dolog” – mondta Ohio állam republikánus szenátora. „Magyarország hozott néhány okos döntést az oktatáspolitika terén, amelyekből az USA is tanulhatna. Köszönöm, szenátor úr” – reagált Orbán Balázs.

2024. május 20. 10:31

Nyitókép: Consolidated News Photos

„Az egyetemek eszméjét szem előtt tartva, az az elképzelés, hogy az adófizetőknek legyen némi befolyásuk arra, hogy a pénzüket hogyan költik el ezekre az intézményekre –

ez egy teljesen észszerű dolog” – mondta J. D. Vance, Ohio állam republikánus szenátora

a CBS „Face the Nation” című műsorában vasárnap.

Az amerikai politikus a magyar kormány azon intézkedésével kapcsolatban fogalmazott így, amelynek köszönhetően az egyetemek jelentős része közalapítványi fenntartásba került.

A műsorvezető, Margaret Brennan erre azt állította, Orbán „magához ragadta az állami egyetemek feletti ellenőrzést, olyan alapítványokba szervezve azokat, melyeket az ő szövetségesei irányítanak”.

Vance viszont azzal kontrázott, hogy 

az Egyesült Államokban az egyetemeket „baloldali alapítványok irányítják”, nem pedig az adófizetők.

Ha nem oktatják jól a gyerekeinket, de a következő generációt a diákhitel-adósság hegyei alá temetik, akkor nem teljesítik az alku rájuk eső részét” 

– érvelt Vance.

A republikánus szenátort sokan Trump lehetséges alelnökjelöltjeként tartják számon.

Vance szavaira a magyar miniszterelnök politikai igazgatója angol nyelvű bejegyzéssel reagált az X-en.

J. D. Vance szenátor szerint Magyarország hozott néhány okos döntést az oktatáspolitika terén, amelyekből az USA is tanulhatna. Köszönöm, szenátor úr.

Véleményünk szerint ez az egyetlen módja annak, hogy növeljük az oktatás minőségét és biztosítsuk a valódi akadémiai szabadságot. A tapasztalatok és a legjobb gyakorlatok megosztása a konzervatív erők között létfontosságú ezen a területen” – fogalmazott Orbán Balázs.
 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:29
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­­é­­­k­­­e­­l­­­d­ ­­a­­ ­s­­­z­­­e­x­­­i­­­ ­­­p­u­­n­­­c­i­­­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­𝐍
totumfaktum-2
2024. május 20. 19:44
Benedek a másik. Azt értem hogy kampányoltok, de kit akartok meggyőzni? Aki benne van pontosan tudja, mekkorát hazudtok. De azt már a kívülállók is látják, milyen látványos fejlődés indult meg a formaváltó egyetemeken. Hogy ez fáj a szponzorotoknak? Lehet. Ők nem akarnak közép-európai konkurenciát. Most kapják meg, Ha már a hazaárulást emlegetted Benedek akkor az a hazaárulás, hogy ettől a kiugrási lehetőségtől meg akarjátok fosztani a magyar hallgatókat és kutatókat. Ezért juttok a politikatörténet süllyesztőjébe.
totumfaktum-2
2024. május 20. 19:35
Zokni, ne csillogtasd jobban, mennyire kívülálló vagy a témában. Nagy égés ez neked.
nempolitizalok-0
2024. május 20. 15:45
Onnan is látszik, hogy nem libsi, hogy van esze. Azonnal átlátja a lényeget.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!