A leszólások kora

2013. augusztus 27. 18:18

Minden szinten lehet cigányozni, zsidózni, lehet gúnyos megjegyzéssel illetni színházat és színészt, lehet ezen tovább élcelődni, hiszen jól odamondták a buziknak.

2013. augusztus 27. 18:18
Ritók Nóra
hvg.hu

„Fél mondatokkal leszólnak embereket, szakmákat, társadalmi csoportokat, kirekesztően, mintha valami kasztosodás indult volna be, valami láthatatlan szerveződésben. Nincs következmény, semmi, hogy bocs, nem úgy gondoltam, sőt, még valami cinkos összekacsintás hangulata is van a dolognak: »jól beszóltál nekik«. Nem tudom elfogadni az efféle leszólásokat, és az efféle felülemeléseket sem.


Nem jó az, ha döntési pozícióból valaki azt mondja, mindenki annyit ér, amennyije van. Nem jó, ha az óvónőt a diplomás pályák alsó fokára teszik. Nincs rá mentség, nincs rá magyarázat. Onnan, abból a pozícióból ilyen mondatok nem hangozhatnak el. De nálunk már semmin sem akad ki senki.

Minden szinten lehet cigányozni, zsidózni, lehet gúnyos megjegyzéssel illetni színházat és színészt, lehet ezen tovább élcelődni, hiszen jól odamondták a buziknak. Lehet a pedagógusokat hasonlattal a »konyakozó«, lelketlen kategóriába tenni, aki többet akar, mint amit érdemel. Hosszasan lehetne folytatni a sort. (...)

Mielőtt bárki bármit gondolna rólam, elmondom: akkor is szólnék, ha nem a jelenlegi kormány alatt történne ez. Mert szerintem ez így nem jó. Lehet, csak azért látom így, mert pedagógus vagyok, aki tudja, milyen kárt tehet egy rossz mondat. Olyan erős hatása lehet, amire felnőttként is fájón emlékszik az illető. Vagy rossz irányban erősíti meg.

Most próbálom ezt az egészet a miniszterelnök augusztus 20-i beszédében idézett szent istváni mondatokkal összevetni. Azokkal, amelyek szerinte ma is érvényesek. Amelyeknek vezetni kellene bennünket. »Légy szelíd, hogy soha ne harcolj az igazság ellen. Légy becsületes, hogy szándékosan soha senkit gyalázattal ne illess….Tartsd eszedben, hogy mindenki azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel föl, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség«.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
citizen queen
2013. augusztus 28. 13:10
"Nem jó az, ha döntési pozícióból valaki azt mondja, mindenki annyit ér, amennyije van. Nem jó, ha az óvónőt a diplomás pályák alsó fokára teszik." Ez a kapitalizmus, kedves Nóra. Olyan csak a kommunizmusban volt, hogy - némi sarkítással - az orvos ugyanannyit keresett, mint a gyári melós. Láttuk is az eredményét. Az én anyám szakképesített ápolónőként, majdnem ötven évnyi megszakítás nélküli munkaviszony után jelenleg kábé ugyanannyi nyugdíjat kap, mint a sógora, aki TV-szerelőként dolgozgatott kisebb-nagyobb megszakításokkal, mellékes fusizásokkal. Na ez az abszurd, és megmagyarázhatatlan, nem az, hogy az óvónők nem kapnak ugynannyi fizetést, mint mondjuk az egyetemi tanárok.
citizen queen
2013. augusztus 28. 13:05
Minden tiszteletem Ritók Nóráé, aki olyanokkal foglalkozik már jó ideje, akikkel nagyon sokan közülünk még bottal sem. Bár néha írásaiból kicsendül a szélmalomharc miatti csüggedés, azért mégis tovább csinálja. Ezért megérdemli a tiszteletet. Azt viszont nagyon sajnálom, hogy beállt a hazai szél-liberális vonyítókórusba, és a hvg-nál (!) leír egy ilyen mondatot: „Fél mondatokkal leszólnak embereket, szakmákat, társadalmi csoportokat ... Nincs következmény, semmi, hogy bocs, nem úgy gondoltam, sőt, még valami cinkos összekacsintás hangulata is van a dolognak: »jól beszóltál nekik«. Hát kedves Nóra, előbb talán a hvg házatáján kéne körülnézni, már ami a leszólásokat illeti. Merthogy ma ez az egyik olyan médiafelület, ahol a legtenyérbemászóbb cinikus, pökhendi, pofátlan, és vulgáris módon szólják le nap mint nap a másik politikai-ideológiai oldalon lévőket, az tuti.
berzsian56
2013. augusztus 28. 11:26
"Minden szinten lehet cigányozni, zsidózni",...és lehet felelőtlenül, szándékosan az ellenkezőjét hazudni annak, ami a valóság. Lehet elhallgatni ,és egy szót nem ejteni arról, mi míért történik, mi az oka , hogy éppen így történik. Lehet kussolni arról , miért kerülnek nekünk évi háromszázmilliárdba a romák, s ha ezt felsorolod nagy a csend , a hallgatás. Mert nem csupán a szociális segély kerül több tízmilliárdba, hanem hatszázezer ember ingyenes egészégügyi ellátása, közgyógyból fizetett gyógyszere, a gyerek ingyen tankönyve,étkeztetése, a felzárkóztatási,és lakhatási segély, a nevelőintézetekbe beadott gyermekek ezreinek ellátása,a büntetésvégrehajtás, a bírósági perek költségei, a százféle címen kapott támogatás. Amikor egy négyezerötszáz oldalas vádirat összeáll, amögött többszáz ember munkája van, tízezer lefutott kilóméter, szakértői dijak stb. Itt kellene felsorolnom, azokat a fekete gazdaságban jelentkező károkat, ahol csupán a falopások kétmilliárdot meghaladó összeget tesznek ki. És , akkor hol van még a többi? Ehelyett antirasszista tréningeket szervezünk, ahol fogalmam sincs kik, és mit csinálnak, de nagy kaszálás az biztos. Erről kellene beszélni, de őszintén, nem politikai haszonszerzés céljából az országot lejáratva mindent szénnéhazudni.
xoxoro
2013. augusztus 28. 08:35
"Minden szinten lehet cigányozni, zsidózni" Nem csak lehet kell is. Sajnos ki kell mondani, hogy ez a 2 parazita rassz nem képes egyedül beilleszkedni, nem képes elfogadni a többségi társadalom szabályait, állandóan - faji alapon - előjogokat követel magának, majd az emiatt elégedetlenkedő gondolkodó többséget a mindent vivő "náci" kártyával elintézi. Tán be kéne ezt szüntetni és mindjárt nem lesz se cigányozás, se zsidózás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!