Ki van még a palackban?

2013. július 31. 09:00

Ifj. Szepsy István megkeresésére a mádi református gyülekezet úgy döntött, hogy szeretnék kivenni a részüket a Mád-borok megszületéséből.

2013. július 31. 09:00
Tallián Hedvig
iMád

„A Mád borhoz megtermelt szőlőnek szigorú kritériumoknak kell megfelelnie. Egyik ilyen munkafolyamati feltétel a fürtválogatás. Ám, ez a hitelvek miatt kritikus pont hisz, amit Isten megteremtett azt ember ne ritkítsa, vallják a szigorúbb reformátusok, ezért ezt a részmunkát kihagyják, viszont ezen a ponton a Szent Tamás Pincészet munkásai helyreigazítják az elvárt tőkeegyensúlyt.

A kalákában végzett szőlőmunkákhoz, mint abba Tar László beavatott, általában mindig társul egy közös gulyásfőzés, és természetesen szüretkor a legemelkedettebb a hangulat, akár hatvan ember is összegyűlik a Kishegy dűlőben. A Mád bor alapanyagául eladott szőlőből származó bevétel pedig az egyházközséget erősíti. A mádi reformátusok így járulnak hozzá nem csak közösségük építéséhez, de Mád hírnevének öregbítéséhez is.

A mádi reformátusok Istentiszteletének színhelyéül a XVI. században a ma katolikus templomként ismert épület szolgált. A később leégett, de újjáépített, és mai formájában is ismert református templomot azonban a XIX. század elején építették. Ez az épület nem csupán a közösség lelki életének fontos része, de a falu sziluettjének is, olyannyira, hogy a Mád bor üvegét ölelő címke bal szélén is ott magasodik a református templom.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!