Jogunkban áll?

2013. július 18. 12:11

Egy dolgot nem tehetünk, amire az Orbán-lányok videója is felhívta a figyelmet: a létező szabályokra hivatkozva a problémákat kriminalizálni.

2013. július 18. 12:11
Berényi Konrád
Onlinemarketing blog

„A gyakorlat az, hogy gond nélkül osztunk meg fotókat a különféle felületeken, gond nélkül küldözgetünk akár tömegesen leveleket ismeretleneknek, vagy nézegetjük adatlapjaikat.

A szerzői jogok semmibe vételéről már nem is beszélve... hiszen egy e-könyvet továbbküldeni pár másodperc, és egy HD film is lejön kevesebb, mint egy óra alatt. Miközben ráadásként pont ezen termékeknél a legális beszerzés sok esetben megoldhatatlan... (Igen, a filmletöltés speciel nem tilos. De a visszaosztás már igen, vagyis a torrentezése a filmnek tilos, nem beszélve, ha feltöltjük valahova, pl. egy ftp szerverre...)

Igen, a fenti tevékenységek törvénytelenek. Igen, a jogkövető magatartás az, hogy ilyet ne tegyünk. De tesszük. És nem egy szűk kisebbség teszi, hanem a többség. Sokan. A törvények pedig közmegegyezésen (illetve persze egyéni érdekek mentén) alakulnak. És bár most a szabály még ilyen, de semmi nem indokolja, hogy ezek változzanak. Előbb-utóbb valaminek történnie kell: egy ilyen feszültség rombolja a jogbiztonságot, de rombolja a jog elfogadottságát is.

Ezért írtam, hogy ez lehet az elkövetkező évek nagy kérdése: az internet és a technológia által létrejött társadalmi változások vajon mikor fogják a jogot ilyen irányba módosítani? Lehet, pár év, de az sem kizárt, hogy évtizedek kellenek, hogy ezek a kérdések megoldódjanak. Egy dolgot nem tehetünk: a létező szabályokra hivatkozva a problémákat a szőnyeg alá söpreni – vagy éppen kriminalizálni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2013. július 18. 23:04
"létező szabályokra hivatkozva a problémákat kriminalizálni" szóval tilos az érvényes törvények alkalmazása akkor hol van a személyhez fűződő jogok érvényesítésének lehetősége, hol a törvény előtti egyenlőség, hol van itt akkor a demokrácia?
pedroamigo
2013. július 18. 23:04
Számlát is kellene adni még se adnak. Majd ezt a disszonanciát is feloldja az új önbizalom országa, Magyarország...;)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!