Trianon – és a magyar zsidók

2013. június 10. 15:07

Mi, zsidók, tudjuk, mit jelent elveszíteni otthont, biztonságot, tudjuk, mit jelent a megszállás, a kisebbségi lét. Tudjuk, mit jelent Trianon.

2013. június 10. 15:07
Szántó T. Gábor
Szombat

„Trianon a magyar nemzet vesztesége, mely együttérzésre kell, hogy késztesse a magyar ajkú zsidóságot. Elnézve az egy nemzedéken belül elszerbesedett magyar zsidó neveket például a szabadkai temetőben: a magyar zsidóság vesztesége is. A szellemi apport, amit kevesebb, mint egyetlen évszázad leforgása alatt a zsidó asszimiláció és integráció a magyar kultúrához és a magyar zsidó kultúrához hozzáadott, a mai utódállamok területén szintén komoly értékeket termelt. Trianon és következményei megszakították ezt a lendületet, a magyar zsidó kultúra fejlődését. Nem szólva arról, hogy az összeesküvés-elméletek következtében, sokan utóbb Trianont is a zsidók nyakába varrták, az antiszemitizmus történetének egyik vaskos fejezeteként.

Mi, zsidók, tudjuk, mit jelent elveszíteni otthont, biztonságot, tudjuk, mit jelent a megszállás, a kisebbségi lét. Tudjuk, mit jelent a sokszor kényszerből folytatott asszimiláció, az identitásvesztés, kulturális értékeink szétforgácsolódása. Tudjuk, mit jelent a szellemivé váló haza, s tudjuk, mit jelent az erőfeszítés, így fenntartani egy kultúrát.

Tudjuk, mit jelent Trianon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Thomas Müller
2013. június 11. 09:16
"az összeesküvés-elméletek következtében, sokan utóbb Trianont is a zsidók nyakába varrták" Ja. Látták a zsidó értelmiség viselkedését, a zsidó miniszter hazaárulását, a zsidó népbiztosok nemzetvesztését, és valahogy összerakták a képet.
maniac13
2013. június 10. 21:44
Hát igen: így is lehet, nemcsak Niedermüller módjára.
HSL
2013. június 10. 21:12
jó cikk, riszpekt... hogy fog fasisztázni emiatt is valamelyik elmebajos galamuszi nyuszi
GV0917
2013. június 10. 20:18
Szabadka kiemelt hely volt. A magyar irodalom jelentős végvára. Ez a szellem érződik Szántó Tibor gondolataiban. Más emberek, más sorsok. Én is tudom ki volt pl báró Hazay Samu,Kun Béla, Szamuelly Tíbor. báró Korányi Frigyes, Radnóti Miklós. Karinthy Frigyes.Feketehalmy Czeidner Ferenc. Farkas Mihály- földije az adai Rákosi (Rosenfeld) Mátyás. Sorolhatnánk mindkét oldalról.Egy dolog van, a fájdalom sohasem múlik el, csak idővel tompul, de fel-felszakad,ha valakit lezsidózunk, vagy legojozunk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!