A szabad házasodási piacért

2013. június 18. 15:07

A házasság „értelme” közgazdasági és evolúció-biológiai nézőpontból az, hogy védje a feleket a másik opportunista magatartásától.

2013. június 18. 15:07
Peterisz
Kapitalizmus blog

„Mi, ezen blog szerzői mind a szabad piac támogatóinak valljuk magunkat, ugyanakkor valószínűleg szűkebb az a kör, amely ezt a szabadságot nem csak a hagyományos értelemben vett gazdasági kapcsolatokra értelmezi. Az azonos neműek házassága, amely egyre több nyugati országban nyer a »hagyományos« felállással azonos elismerést, ellenérzést vált ki az egyéni szabadság néhány hívében is. De aki egyébként általában híve az egyén és az egyének közötti csere (a piac) szabadságának, miért is ellenezné a melegek házasságának elismerését?

Az egyik érv szerint az azonos neműek házasságának elismerése újradefiniálná a házasság definícióját. Azonban felmerül a kérdés: van-e, illetve kell-e hogy legyen a házasságnak olyan definíciója, amely ezen intézményt csak bizonyos személyek közötti kapcsolatként ismeri el? Ehhez azt kell megvizsgálnunk, mi lehet a házasság funkciója, és ez hogyan változott az utóbbi évezredek során, különös tekintettel az utóbbi évtizedekre.

A házasság »értelme« közgazdasági és evolúció-biológiai nézőpontból az, hogy védje a feleket a másik opportunista magatartásától. A párkapcsolatok ugyanis többnyire kapcsolatspecifikus beruházásokat igényelnek, amelyeket viszont nem érdemes véghezvinni, ha a másik fél a kapcsolatból bármikor kénye-kedve szerint kiléphet. Nem érdemes valakinek tartósan elköteleznie magát, ha azt gondolja, ezt a másik nem fogja megtenni. A házasság intézménye azt biztosítja, hogy a felek biztosítva legyenek egymás kölcsönös elköteleződéséről, és így hajlandóak legyenek egyáltalán erőfeszítéseket tenni egy hosszú távú kapcsolat kiépítése érdekében.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orion
2013. június 19. 00:40
Jól van ember, házasodjál a piacról! Amúgy mi a rosseb az az evolúció-biológiai nézőpont? Ha a homo-meg egyébszexuálisok összeházasodnak, az evolúció új erőre kap és a biológia egycsapásra megváltozik? Egy nő sem fog ovulálni, viszont mindenki "evolál" vagy mi lesz? (tőlem minden nap iderakhattok akárhány buziházasságos propagandaanyagot, egy szemernyit sem fog megváltozni a véleményem)
kjkj945
2013. június 18. 18:14
"""Véleményem szerint ezért ideje a házasság terén is megszüntetni a szerződés szabadságának egy indokolatlan és igazságtalan korlátozását.""" És pet eris z egy kecskével házasodna össze??
kalhana
2013. június 18. 18:02
Aki ilyen zagyvalékot képes összehordani, az megérdemelné, hogy házassággal kapcsolatos problémáit heréléssel véglegesen rendezzék. "De aki egyébként áltlában híve az egyén és az egyének közötti cere ( piac ) szabadságának..." Ha jól értem, itt a rabszolga-kereskedelmet akarja népszerűsíteni?
dávid
2013. június 18. 16:58
"Azonban felmerül a kérdés: van-e, illetve kell-e hogy legyen a házasságnak olyan definíciója, amely ezen intézményt csak bizonyos személyek közötti kapcsolatként ismeri el?" egyrészt van, másrészt a többségi vélemény szerint kell is. a közgazdaságtant amúgy minden területre érvényesnek tartó gondolkodás gyerekes kissé, hiszen csak attól, hogy kalapácsom van, még nem lesz minden szög. ugye. ilyen cikkek láttán azon gondolkodom, h vajon a közgondolkodásban - a bölcsészek uralma, - a jogászok uralma, - a közgazdászok uralma volt-e károsabb. egyelőre fogalmam nincs, de remélem h itt terem egy igazán pozitivista közgazdás és levezeti. (egy matematikus, aki csak röhög a társadalomtudományokban a rációval kínlódó kollégáin:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!