A zsidó Bernstein a Heti Válaszban

2013. június 08. 13:57

Lukácsy György kérdésének, hogy a zsidó Bernstein és a wasp Woodward közötti kulturális különbségek hogy hogy nem akadályozták meg a közös munkát, semmi értelme nincsen.

2013. június 08. 13:57
Béndek Péter
1000 leütés

„Az, amiért ezt az egészet elkezdtem, az egyébként rendszeresen olvashatatlan Heti Válaszban készített kivételesen olvasható interjú és az abban feltett egyik kérdés az interjúalanynak, Carl Bernsteinnek, akiről persze mindenki tudja, hogy a Watergate botrány egyik kirobbantója volt, az azóta jószerivel halott oknyomozó és komolyan vett politikai újságírás, ahogy mondani szokás, nagy öregje. Lukácsy riporter kérdése egy dokumentumfilmre hivatkozik: »Igen, ebben úgy jellemzik párosukat, hogy ön a »radikális liberális zsidó«, Bob Woodward pedig a »fehér, angolszász protestáns«. Hogyan tudtak együtt dolgozni ilyen különböző kulturális háttérrel?«

Nekem némi nehézségembe került felfognom a kérdést, de láthatóan Bernsteinnek is, az újságíró pedig láthatóan nem érti, mi a baj vele. Bizony az, hogy csak Magyarországon van értelme, egy olyan közegben, amilyenről idáig volt szó. Bernstein civilizált módon, kicsit, mintha egy másik égitestről beszélne hozzánk, elmagyarázza, hogy »mindketten nyitottak voltak... olyan volt, mint egy házasság... nem számított a kulturális különbség... és én egyébként sem vagyok liberális, a szüleim inkább balosak voltak, kommunisták.« Aha, mondaná az egyszeri magyar, annál rosszabb. »De az inkább az európai szociáldemokratákra hajaz« – így Bernstein. Cöcö, mondja a magyar. A komcsi az komcsi, mi csak tudjuk. De Bernstein rendíthetetlen: »Ha a ... párosunkat ideológiai jegyekkel próbáljuk leírni, hibát követünk el.« Na, na, mondja a magyar, ki beszél itt ideológiai jegyekről? Egy zsidó és egy nem-zsidó között? Mi ebben az ideológia? Bernstein mintha meghallaná, persze botfüllel: »...a politikai ízlésünknek semmi köze ahhoz, hogy újságírók vagyunk (.... és közös célért dolgoztunk)«. Dicséretes, félretették a különbségeiket. De van, amit nem tudnak félretenni.

Ebbe az abszurdnak tűnő, de sajnos teljesen plauzibilis szövegértelmezési gyakorlatba azért vágtam bele, hogy érzékeltessem: mivel nem egy protocivilizációs fokon álló, nekünk makogó afrikai bennszülött és egy nekünk Hegelhez hasonlóan rizsázó heidelbergi magántanár között kellett kapcsolatot létrehozni Nixon ellenében, az újságíró kérdésének, hogy a zsidó Bernstein és a wasp Woodward közötti kulturális különbségek hogy hogy nem akadályozták meg a közös munkát, semmi értelme nincsen, továbbá megkérdőjelezik, hogy az újságíró érti-e egyáltalán, hogy jött létre a civilizáció, a kultúrák közötti kapcsolatrendszerek és – eleve – az emberek egymásnak küldött mosolya.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
C.Dömötör
2016. január 20. 22:03
Természetesen; HVG. Itt a bizonyiték, hogy nem olvasom.
C.Dömötör
2016. január 20. 22:02
1 ) Ha én valamit olvashatatlannak tartok, akkor nem olvasom. Pl.Magyar Narancs vagy HGV. 2 ) Még mindig inkább HV 100x mint Béndek 1x. Ezek után amit olvastam. 3 ) Nekem még nem volt szerencsém az USA-hoz, de egy jó barátom ott él. Mesélt is, hogy milyenek a kollégák (foglalkozása ügyvéd) akik alighogy tudják, hogy a másik nem zsidó úgy zsidóznak, hogy szem-száj eláll. Ennyit az amerikai liberalizmusról. 4 ) Úgy különben legemberibb mosolyomat küldöm, és kellemes hétvégét kivánok.
Zokni
2016. január 20. 22:01
"Ha valamit nem tudok elolvasni, azt nem olvasom." - írja. Ezt helyesen teszi. Csak az idejét vesztegeti. Ha meg akar tanulni olvasni, akkor javaslom, kezdje a nagybetűkkel, de addig is hagyatkozzon képregényekre, vagy illusztrált könnyed tréfákra (pl. Garfield...), meglátja nagyon jól fogja érezni magát. A véleményalkotásban addig is hagyatkozzon a barátaira, akik különféle személyes élményeikkel segítik az általánosításban. Hogy pl. hogyan zsidóznak a messze Amerikában, meg ilyesmi. Ne fárassza magát kifinomultabb gondolkodással, mert nagyon igénybe venné az olvasási kapacitását, és most az az első. Koncentráljon az olvasni tudásra! Sok sikert, és mosolygást kívánok Önnek!
KannibálTatárÚr
2013. június 10. 15:35
Te már megint fordítva ülsz a lovon. Ha a zsidók nem zsidóznának, egy-két éven belül senki sem tudna róluk. Nos, ezért zsidóznak. Zsidózás nélkül halottak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!