Még mindig az A fiú

2012. december 16. 17:36

Az alapprobléma azt hiszem az, hogy a film önmagában nem tudta közvetíteni azt a tartalmat, amelyet egyébként a hozzá csatolt szövegek közül nem egy igenis tartalmaz.

2012. december 16. 17:36
Köntös László
Reposzt.hu

Az alapprobléma azt hiszem az, hogy a film önmagában nem tudta közvetíteni azt a tartalmat, amelyet egyébként a hozzá csatolt szövegek közül nem egy igenis tartalmaz. S ezért a filmből éppen a karácsonyi történet teológiai lényege marad ki: nem úgy jelenik meg a történet, mint Isten cselekvésének eszköze és színtere. A legnagyobb ellentmondást abban találtam, hogy míg a film címe A fiú, addig az addig morc kamionsofőr mosolyogva ezt mondja: »fiú, fiú«. Elmaradt a határozott névelő, s így a születés egyetlensége és egyszerisége beleolvadt egy evilági történésbe. Így, sajnálatos módon, a film önmagában nem mondja ki az egyház hite által vallott igazságot, miközben az egyház üzeneteként jelenik meg. Hiába csatlakoznak hozzá kiegészítő szövegek, amelyek elvileg korrigálhatnák a film üzenetét. Azt hiszem, a Dunamelléki Református Egyházkerület esperes-gondnoki értekezletének a nyilatkozata éppen ezt, az egyház hitét kéri számon a filmen, és ebben sajnos igaza van. Szerintem a honlap többi része ugyanakkor más megítélés alá esik.

De nem vagyok rosszhiszemű. Ha jól értem, a film alkotói előtt az a kérdés állt, hogy miként szólítható meg karácsony üzenetével a mai világ. Ekként a kérdés számukra missziói-módszertani-kommunikációs kérdésként tűnt fel. S azt találták, hogy a hagyományos nyelvvel és formavilággal immár nem lehet elérni a mai emberek ingerküszöbét, ide valami teljesen más kell, ami jobban illeszkedik a mai mediatizált világunk nyilvánosságért folytatott küzdelmébe, s amelyik jó részt arról szól, hogy minél meghökkentőbb vagy, annál nagyobb nyilvánosságot kapsz. S tényleg sikerült egy igen meghökkentő, sőt provokatív filmet készíteniük. S mint az internetes hozzászólások sokaságából látszik, a nagyszámú tetszésnyilvánítás is inkább a formának szól. A film képes sokak számára az újdonság, sőt az egyházi megújulás képzetének az erejével hatni, s a nézők egy jó részét a legkevésbé érdekli a tartalom, de értékelik a formát. Meg kell mondani, a film alkotói részben elérték céljukat, az A fiú téma lett az internetes országos nyilvánosság előtt. Sőt, sajnálatos módon nagyon is botrányszagú vita kerekedett belőle.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2012. december 18. 15:33
Újra olvasva a bejegyzést, felhivnám a figyelmet a Sipos Álmos Ete által megjelentetett és -a reformárus egyházról- közreadott figyelemfelhívó szavaira: hol a példamutatás, amikor lelkészek válnak el /házasság/ és mutatnak rosz példát a gyülekezeti tagoknak. A lelkész is ember és így nem minden esetben helytálló a lelkészre vonatkoztatva a szentirás tekintélye. Aki pedig szektás jelenségek létrehozásával bomlasztja az egyházat, olyan mint az az épitész mérnök, aki mellőzi a statikai számításokat. Egyébként még egy kérdésre hivnám fel az Ön figyelmét: a BSZ elitéli, sok gyülekezet pedig müködteti az Alfa Kurzust /sőt a Béta kurzust is/ Az általam olvasott vélemények /nagyjából az ezt a filmet keményen elítélők részéről/ ezt a gyakorlatot elfogadhatatlannak tartják. Vajon itt valamelyik oldal lelkészei nem a Szentirás tekintélyén alapuló szolgálatot látnak el?
flora_
2012. december 17. 23:36
Mi ebben a fura? Napról napra - minden történelmi egyházban - szaporodnak a szektás jelenségek...
kgyula
2012. december 17. 23:36
Szektás jelenségeket összefüggésbe hozni a Szentírás tekintélyén alapuló lelkészi szolgálattal... Hm... Inkább nem mondok semmit. :)
flora_
2012. december 17. 20:47
Nekem amúgy templomon belül sincs bajom a filmmel - azzal együtt sem, hogy nem minden tetszik benne feltétlenül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!