Tandíj a diplomáért (2006)

2012. december 13. 12:59

Mi várható a tandíj bevezetése után, Magyarország kilátástalannak tűnő költségvetési helyzetében?

2012. december 13. 12:59
Hoffmann Rózsa
Új Ember

„Mert mi várható a tandíj bevezetése után, Magyarország kilátástalannak tűnő költségvetési helyzetében? A szegény családok, illetve gyermekeik számára három út kínálkozik:

1. Mégis továbbtanul a gyerek, ám ennek érdekében a szülők további munkákat vállalnak, hogy a tandíjat és a betevőt biztosítani tudják. Előbb-utóbb belerokkannak az erőfeszítésekbe.

2. Továbbtanul a gyerek, és éjszakai, hétvégi munkavállalással maga teremti elő a tandíját. Ha energiáinak nem kis részét nem a tanulásra, hanem az anyagi feltételek előteremtésére kell fordítania, romlani fog a tanulmányi eredménye, aminek következtében esélye sem lesz a szűk körben biztosított kedvezményes ingyenes tanulásra.

3. Eleve lemond továbbtanulási szándékáról. Bizonyosan ez a sors vár a többgyermekes családok második és sokadik gyermekére. Visszakanyarodunk tehát abba a korba, amikor az elsőszülöttet még csak valahogyan kitaníttatták a szülei, de a sorban utána következőknek már nemigen adatott meg ez a lehetőség.

A tandíj bevezetése tehát (nevezzék akár képzési hozzájárulásnak) előreláthatóan megfosztja a legszegényebb tehetséges fiatalokat a diplomaszerzés kilátásaitól. Éppen akkor, amikor Magyarországnak égetően szüksége volna a szellemi gyarapodásra, a tehetségesek valódi érvényesülésére.

A Kereszténydemokrata Néppárt történelmi hagyományaihoz híven a szociálisan rászorulók érdekeit védi. Ennek értelmében nem támogatja a tandíj bevezetését, s ugyanerre szólít fel minden valóban haladóan gondolkodó embert.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 181 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2012. december 14. 09:07
Kevesebb államilag finanszírozott hallgató a felsőoktatásban: 27 milliárdos megszorítás Eközben az állam bőven költ más dolgokra: "TEK: 10 milliárd Új FTC staion: 12 milliárd Új Loki stadion: 12 milliárd Új felcsúti stadion: 4 milliárd Idei - további - soron kívüli futball-támogatás: 20 milliárd Ludovika Campus: 24,5 milliárd Kossuth tér átépítése: 23 milliárd Szajol-Püspökladány vasútvonal (67 km) felújítása: 162 milliárd (Orbán Viktor személyesen engedélyezte, hogy 24 milliárddal többért építhessenek, mint ami a pályázati kiírásban volt.)
BőröndÖdön
2012. december 14. 07:09
Rózsika,ebben a rezsimben arra van pénz,amire a Baltás Vezető rábólint,focistadionok Alcsúton,Debrecenben,új Fradipálya,TEK,Fekete Gy,.a kedvenc fogorvosa,és még hosszan lehetne sorolni.Undorító fidesz-szocializmus.
Soma
2012. december 13. 21:46
Gumicsont.
Senye Péter
2012. december 13. 20:46
Sok mindenkit szembe lehet állítani néhány év előtti írásaival, de hivatkoznék a szállóigére, ami szerint 'csak az ökör következetes'.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!