Gondolatok a pénzről és a bankárokról

2012. november 25. 17:44

Minap egy társasággal találkoztam, akik nagyon vehemensen szidták a bankárvilágot, mely ugye „nyakunkra hozta ezt a nagy gazdasági krízist”.

2012. november 25. 17:44
Böjte Csaba
Magyar Kurír

Krisztus nem azt akarja, hogy pusztítsuk el a bankárokat a bankjaikkal együtt, hanem azt szeretné, hogy ők is - akárcsak mindenki más -, az anyagi világot bátran használják, de ne legyenek annak rabjai. Isten nem azt akarja, hogy valakik ellen háborúzzunk, hanem csak azt, hogy a szeretet, a jóság útján járva szabadon kövessük Őt. A pénz csak eszköz, és ezt is akárcsak bármilyen más eszközt, lehet jóra is használni, de általa lehet hatalmas bukásba is sodródni.

Szent Ferenc szellemében én azt tartom, hogy a pénz az ördög ganaja, és éppen ezért, ha adnak nekem belőle, arra is használom, amire való: szépen elterítem a »földön«. Igen elterítem, hogy egy-egy gyermek, vagy életet szolgáló intézmény jobban fejlődjön, haladjon, kibontakozzon. Úgy gondolom, hogy akkor van baj, ha elkezdjük gyűjtögetni, halmozni, és az általa képviselt hatalommal megpróbálunk visszaélni. Ha valaki a sílécen száguldva nagyot esik és összetöri magát, nem a síeléssel van baj, hanem azzal az emberrel, aki tudás, tapasztalat, óvatosság nélkül egy olyan sípályára merészkedett, hol magában és másokban kárt tett. Fontosnak látom ezeket a gondolatokat megosztani, hogy ne nyissunk új frontot a gyűlöletnek, a haragnak, és hogy egyes bankárok nyilvánvaló bűne miatt ne ítéljük el a pénzvilág minden szereplőjét.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2012. december 01. 20:05
Böjte Csaba bölcs, mint mindig. Jézus nem a bűnöst, hanem a bűnt üldözte, Kálvin nem a kamatot kárhoztatta, hanem annak az indokolatlan mérétkét. Nehéz a kisértéseknek ellenállni, ami a sok esetrtén is mégtöbbet akar!
dusomoja
2012. november 30. 12:16
Mint előtte Luther! :-)
Öreg
2012. november 30. 12:16
Az elütés miatt , ha nem lenne érthető: Kálvin a kamatot magát elfogadta, de csak olyan mértékünek, ami a kölcsönt kapónak nem teljesithetetlen és nem ad egyoldalú előnyöket a hitel nyujtójának. Részletesen: Institutióban.
Soma
2012. november 30. 11:56
"Csak újabban az államok is sokkal inkább a bankszámlák felé nyomnak." --- Jó megállapítás! A jövő "útjának" alapköve!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!