Orbán Európa és a spekuláció megadóztatása ellen

2012. október 25. 15:32

Orbán Viktor csak ünnepi beszédek szintjén ellenzi a pénztőke uralmát, adópolitikájával nem a spekulánsok, hanem az emberek terheit növeli.

2012. október 25. 15:32
Scheiring Gábor
Scheiring Gábor blogja

„Németország, Franciaország, Ausztria, Belgium, Görögország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia valóban a spekuláció, a káros pénzkapitalizmus ellen lépnek fel a tranzakciós adó bevezetésével. Orbán Viktor ellenben csak ünnepi beszédek szintjén ellenzi a pénztőke uralmát, adópolitikájával nem a spekulánsok, hanem az emberek terheit növeli. Nem igaz, hogy nem vehetnénk részt a kezdeményezésben, sőt, az Unió elnökeként még az élére is állhattunk volna, és most az értelmetlen sárgacsekk-adó helyett egy valódi spekulációs adó európai élharcosai lehetnénk. Nem, mi inkább kimaradunk, mert szabadságharc zajlik.

Orbán azonban ezt a szövetséget, a spekuláció megadóztatásának lehetőségét és vele az Unió új alapokra helyezésében való részvétel lehetőségét is feláldozza az értelmetlen szabadságharc oltárán. Az Unió jelenlegi modelljét ott kell kritizálni és megváltoztatni, ahol annak értelme van: a megszorítások és az Orbán által is követett lefelé versengés modelljével szemben a periféria felzárkóztatásának segítésére, a versenyfeltételek ordító különbségeinek kiegyenlítésére, a közös terhek megosztására és a spekulációval szembeni még erősebb közösségi fellépésre lenne szükség.

Európa súlyos gondjaira több, és nem kevesebb európai együttműködés a megoldás, mint a tízek kezdeményezése a valódi tranzakciós adóra. A Lehet Más a Politika már többször javasolta a tőkemozgások adóztatását, javaslatát erről a parlamentben is kifejtette. Az LMP most is felszólítja a kormányt, hogy csatlakozzon a spekulációs adó európai bevezetéséhez.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2012. október 25. 22:00
minek adóztatná meg orbánc a spekulációs tranzakciókat, amikor lényegében a templetonnal párhuzamban nyerészkedik a sortolásokon...
oskar
2012. október 25. 18:10
Orbán nem akar Chavez-féle államot!!!! Szerinte a bankok és a multik, ha munkát teremtenek akkor hasznot hoznak a társadalomnak. De ki kell venniük részüket jobban a közteherviselésből, mert a nép nem igazán terhelhető tovább. A tranzakciós adó igenis a spekulációkat is adózza. Meg másokat is. Másképpen az EU akkor nem fogadta volna el diszkrimináció miatt.
dehumanizer
2012. október 25. 17:11
Egy adó, amit Orbánék nem hajlandók kivetni. Szerintem ezt szalagcímen kéne hozni a vezető napilapoknak. Viccet félretéve: ha a mocskos spekulánsok csócsálják az országot, akkor miért nem adóztatjuk meg őket, mint az országot romba döntő bankokat, multikat és távközlési cégeket? A dízelautó-tulajdonosokat és pereczabálókat még ki is felejtettem.
Fakutya tizedes
2012. október 25. 16:51
Usziccsá, usziccsá, usziccsá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!