Hétköznapi rasszizmus

2012. augusztus 23. 07:20

Mindenféle magyar futballtáborok ugyanazt a nyelvet kezdték használni.

2012. augusztus 23. 07:20
Hegyi Iván
Hegyi Iván
NOL

„Mindenféle magyar futballtáborok ugyanazt a nyelvet kezdték használni, szép lassan teret nyert a hétköznapi rasszizmus. A politika – akármilyen színezetű volt is – nem lépett közbe; vagy azért, mert a labdarúgást nem tartotta lényegesnek, vagy azért, mert bagatellizálni akarta a folyamatot. (Hányszor hallottuk, hogy »jelentéktelen kisebbségről van szó«, ugyebár.) Talán még az esetleges szavazatok is számításba jöttek... Az MLSZ pedig abban a szorításban vergődött: ha szankciókat foganatosít, akkor kiürülnek a sporttelepek. (A tévékommentátorok hasonló megfontolásból nem reagálnak sosem: nekik a nem létező idillt kell közvetíteniük.)

A folytonos lemorzsolódás nyomán a magyar labdarúgás törzsközönségévé váltak azok, akik minden meccsen azt dalolják – függetlenül attól, milyen csapat az ellenfél – hogy »utálunk, szar Románia (Szlovákia)«; akik rendszeresen és provokatívan kiáltozzák, ha az MTK vagy olyan más magyar együttes a vetélytárs, amelyben több külföldi (főként színes bőrű) labdarúgó játszik, hogy »ria, ria, Hungária«. Amiért ez lett a bázis, annak csak részint a minden nívót nélkülöző futball az oka: a józan drukkerek elmaradásában ugyanolyan komoly – vagy még komolyabb – szerepe van annak, hogy efféle hangulat uralkodik a hazai stadionokban. A színvonal gyatraságát talán sokan elnéznék, hiszen a futball Hamupipőkéi­nek tartott országokban is járnak futballmeccsre; ha másért nem, hát azért, hogy a jó levegőn legyenek.

De ha már a légkör is bűn rossz?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alarik
2012. augusztus 23. 12:34
Majd megszokom szép lassan, hogy a régi nevemen már ne írjak :)
Alarik
2012. augusztus 23. 12:34
Ugyan Iván, ne antiszemitázzál már te is apafej. Inkább írjál szépeket a két szerelmedről a Real Madridról, és a selecao-ról.
Alarik
2012. augusztus 23. 12:33
És ez az amit a baloldal soha nem ért meg.
Vizigót
2012. augusztus 23. 12:30
Ugyan Iván, ne antiszemitázzál már te is apafej. Inkább írjál szépeket a két szerelmedről a Real Madridról, és a selecao-ról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!