Posztmodern végállomás: fasizmus vagy csönd

2012. június 28. 10:35

Meg kellene érteni, feldolgozni, mi is a politikai korrektség, mi is a másság tisztelete, mi az, ami érték a posztmodern kultúrában. Mi azonban messze nem tartunk itt.

2012. június 28. 10:35
Nancy Beckett
El Mondo

„Frederick Buechner amerikai presbiteriánius teológus és szépíró önéletrajzi memoárjában olvasható egy sokkoló élménye az amerikai elitegyetem világából. A nyolcvanas években, már akkor, a következő tapasztalatot szerezte, amikor meghívták a Harvardra vendégelőadónak. Összehasonlítva a hatvanas évek izgalmas, intellektuálisan és spirituálisan is felvillanyozó egyetemi légkörével, a Harvardon bizalmatlan, passzív, elzárkózó diákokat talált. Amikor feladta kötelező olvasmánynak Shakespeare-től a Lear királyt, a feminista hallgatók felálltak, és tiltakozni kezdtek, mondván, nem olvasnak olyan művet, amelyben »szexista nyelvre« utaló jellegzetességek találhatók. Képtelenség volt a hallgatókat érdemi párbeszédre, vagy bármilyen őszinte megnyilvánulásra ösztönözni. Az amúgy visszavonult életet élő, spirituálisan érzékeny, sokak által tisztelt író végül kifakadt, és azt vágta a hallgatói fejéhez, hogy olyanok, mint a jégen fekvő, meredt, üres tekintetű döglött halak a kirakatban. Ekkor felállt egy fekete, afrikai diák, és kimért, afrikai angolságával a következőket válaszolta: »Azért nem mondok soha semmit arról, amit hiszek és gondolok, mert félek, hogy azonnal lelőnek.«

Na és Magyarország? Aki a fent említett nyugati irányzatokat magyar egyetemi hallgatóknak tanítja, nehéz helyzetben találja magát. Egyrészt örülhetnénk, hogy Nyugaton már lezajlott egy folyamat, látjuk a hátulütőit, tanulhatnánk belőle. Ám sajnos nem ilyen egyszerű. Ha egy társadalom nem esett át a megtisztuláson, nem tartott bűnbánatot, nem gyakorolt önkritikát, akkor nem nagyon van jogunk megmosolyogni a nyugati politikai korrektség abszurditásait. Előbb meg kellene érteni, feldolgozni, mi is a politikai korrektség, mi is a másság tisztelete, mi az, ami érték a posztmodern kultúrában. Mi azonban messze nem tartunk itt. Bár lenne, lett volna itt valaha olyan liberális demokrácia, amely most önkritikát gyakorolhatna, hogy lám-lám, ez a másságosdi azért kezd visszaütni. De nincs, nem volt másságosdi (leszámítva persze a társadalmi hatást kifejteni alig tudó liberális értelmiséget). Sajnos, az amúgy is visszamaradt társadalmunkat az elmúlt negyven év még inkább visszavetette. Ezért a magyar- és más hasonló országok »posztmodernitása« egészen máshogy fest, mint a demokratikus nyugaté. A tömegkultúra szintjén utolért minket a posztmodern. A villózó képeken, interneten felnövő generációk körében a tudatlanság nőttön-nő, és rohamosan csökken a szekvenciálisan gondolkodni képes állampolgárok száma. Nő az aránytalanság a hatalomra törő kevés okos, és a tudatlan tömegek száma között. Mi történik ilyenkor egy olyan országban, ahol a liberális, demokratikus értékeknek gyenge a hagyománya? Épp az ellenkezője, mint az előbb leírt nyugati folyamat. A szétesés ellenszereként megjelenik a Rend eszméje, megjelenik az erős kezű, diktatorikus vezető, a Vezér, akit a tudatlan átverhető tömegek követhetnek, és követik is, pszichológiai szükségszerűségből. A pluralista szétesést, a rájuk szakadt szabadságot, a céljavesztettséget, a működő közösségek hiányát ezzel kompenzálják.

Az értelmiséginek, különösen a keresztény értelmiséginek, és mindenkinek, aki a fiatalabb generációkra hatni tud, feladata lenne, hogy a másság és különbözőség posztmodern felismerését úgy közvetítse, hogy közben mindvégig ragaszkodjon az európai felvilágosodás örökségéhez is. Feladatunk, hogy átmentsük a józan, ésszerű, logikus gondolkodást, a kiegyensúlyozott, tárgyilagosságra törekvő kutatás tiszteletét, valamint az igazi keresztény értékeket (szeretet, párbeszéd, emberi méltóság, méltányosság, közösségiség) egy közelgő, vagy már itt lévő újbarbár korban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2012. augusztus 13. 23:09
Sztem ilyesmit – amit nem Ön írt, hanem valami névtelen barom – ne olvasson, és pláne ne publikálja tovább; a véleményeit saját kútfőből vegye. Ugyanis könnyen cáfolható, amit ideidéz. Egyébként az idézett mű egy “Zsidókérdés” c. mű ELLEN íródott vitairat, amit a jellegzetes marxi stílust nem ismerő kiválóan félreért. (Illetve fel sem fog…) Tehát: Marx NEM volt antiszemita! Hanem éppen az antiszemitizmus jelenségét - ami egyébként nyilvánvalóan előítéletes általánosításon alapult már akkor is, - próbálta racionális okokkal magyarázni, hisz történelemszemléletének lényege volt, hogy a történelmi változások, ideológiák, mozgalmak, sőt eszmék és gondolatok – vallások indokát a reáliákban, a kézzel fogható valóság jelenségeiben keresse. Ez történt a zsidóság ellenes előítéletekkel is, hiszen azok alapja e nép történelmi-gazdasági sorsában keresendő s NEM a vallásos nézeteikben, s NEM a genetikájukban. Tehát “szerzője” álnaívan félreérti. Ebből nem az következik, hogy a zsidóság ELEVE a “nyerészkedésre” hivatott volna, hanem az, hogy ABBAN a fejlődésben, ABBAN a világban (a mienkben), ami nekik adódott, AZT a szerepet vállalhatta fel, hogy életben maradjon. (Ugye itt egy általánosításról beszélünk, az előítéleteket megalapozó tulajdonságokat elenyésző hányadában találhaj(t)uk meg a zsidó népességben egyébként…) Azok a csúsztatások az idézett műnek alighanem nem részei, hogy - a burzsoáziát Marx utólag terjesztette volna ki a “tulajdonosi középosztályra”, hiszen ez a réteg csoportképző ismérve NEM a származás, ahogy ez akkor is, meg ma is nyilvánvaló: kapitalista bármilyen náció lehet, lett és lesz is. - Az ellenségkép egyoldalúsítása is botorság, mert egy dolog a politikai szerepvállalása (Kom. Kiáltv.) és egy másik az elméleti munkássága (Tőke). - Ha a gazdasági kérdés lett volna a fő szempont a náci/nyilas céloknál, akkor nem kellett volna kiirtani őket. DE M. amúgy sem arról beszél, hogy a zsidók egyenjogúsítása (ja, mert ez a mű tárgya…) a kifosztásukkal, pláne a megölésükkel érhető el…
Zokni
2012. augusztus 13. 23:09
"...sokan kivesézték azt, hogy a nemzetiszocialista német munkáspárt fajelméletre alapozott szélsőbal mozgalom volt..." Már írtam, hogy ezekenek az eszméknek "vesézéseknek" az a céljuk, hogy a baloldali politikai mozgalmak elméleti alapjait ráhúzhassák Hitlerre, és ezzel diszkvalifikálják. Hitler célja meg az volt, hogy minél nagyobb tömegeket mozgósítson (az említett populizmus). Ahogy a dimitrovi megfogalmazás mondja: a fasizmus a finánctőke nyílt, terrorista diktatúrája. Nyilván lehetne szépíteni e definíciót, elválasztani az akkori politikai irányzatoktól, de a lényeget illetően itt most az az érdekes, hogy Hitlernek (és Mussolininek) NEM volt zárt, logikusan felépített ideológiája. Tehát nem lehet hitelesen gyökereket keresni; megvett mindent, amit ismert, és amivel népszerű lehetett, szó sem volt arról, hogy egy egzakt világnézetet építsen fel. Ennyi.
magnamater
2012. augusztus 13. 23:06
Szembenézés a múlttal, megbánás? Országunk kirablói, a magyarság irtói az elcsatolt részeken cseppet se bánják,de örvendeznek az elvett javakon. Másság tisztelete? Mások vagyunk, mint mások, már az egész világ üldöz bennünket érte. Logikus gondolkodás, tárgyilagosságra törekvő kutatás? Megbélyegzés történik: fasiszták, rasszisták, antiszemiták!
Zokni
2012. június 29. 19:02
Nem értem. Én meg először kisdobos voltam, majd az úttörő mozgalomban cseperedtem, mint őrsvezető, krónikás, zászlóvivő (vagy mi..., de látszik a hanyatlás...). Kisz-tag már csak jóval később lettem, de a középiskolai munkásmozgalmi múltam gyakorlatilag a nullával egyenlő. Csak a sport, meg a csajok... Most ebből következik BÁRMI is a politikai nézeteimre vonatkozóan, különösen abban a tekintetben, hogy a nemzedékem 90 %-a így nőtt fel? Aztán vagyunk olyanfélék, ahányan csak vagyunk... MONDOM, hogy érdektelen, mert a jóvágású újságíróból egy kövér, vasra felhúzott csúnya halott, és egy vesztes világháború, meg az országon végig romboló front - vagy mit tudom én mi...- lett...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!