És a temerini fiúk?

2012. június 08. 10:00

Nyírő József halott, a műveit bárki megveheti. Wass Albert halott, a könyvei ott vannak a polcokon. Ez az öt délvidéki fiú még él.

2012. június 08. 10:00
Bella Péter
reposzt

„Félre ne értsen senki, nem a szimbólumok ellen vagyok, nem az emlékezés ellen, sőt ennek aktivizáló ellenpontját, az egység hangsúlyozását jónak is tartom. Azonban ha mindez nem egészül ki konkrét, jelenbéli tettekkel, sőt ha ezt nem haladja meg a ma feladataival való szembenézés, nem ér semmit az egész, csak önsajnálatunk emlékideje lesz június 4.

A következő generációknak sem adunk át így semmit. Vannak jó kezdeményezések, ilyen például a határon túli osztálykirándulások támogatása, jó ötlet, értelmes, többet ér, mint bármi. (...) A temerini fiúkban is érintettnek érzem magam. Érintettek vagyunk, politikusok, hétköznapi emberek, anyarországiak, külhoniak, baloldaliak és jobboldaliak, mégsem szólt róluk senki június 4-én, csak egy képviselő. Pedig valamit tenni kellene azoknak, akik tudnak, akik képesek. Ez egy mai feladat, valós és értelmes válasz Trianonra.

Sarkítok, de tudatosan teszem. Nyírő József halott, a műveit bárki megveheti. Wass Albert halott, a könyvei ott vannak a polcokon. A trianoni igazságtalan döntést meghozták, visszacsinálni nem tudjuk.

Ez az öt délvidéki fiú még él. De ki tudja, meddig?!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. június 09. 20:17
Világbotrányt csinálnak belőle, ha rákiabálnak az utcán egy járókelőre, ki éppen valamely védett néphez tartozik, ám a határon túli magyarokat agyon is verhetik, az nem jut el a magyar kormány tudatáig.
Hajdú Sógor
2012. június 08. 21:01
Becsey az MTI-nek nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy Rasim Ljajic szerbia-montenegrói emberi jogi és kisebbségügyi miniszter az EP szeptember végi meghallgatásán arra buzdította a képviselőket, hogy ne légből kapott hírek, hanem személyes meggyőződés alapján ítéljék meg a vajdasági helyzetet. Becsey ezért élt a lehetőséggel, és egyetértésben Doris Packkal, az EP délszláv vegyes bizottságának elnökével felkereste a temerini elítéltek szüleit. A bűntény tavaly június végén történt. A 37 éves áldozatra, az újvidéki Zoran Petrovicra a temerini piacterén találtak rá, anyaszült meztelen volt, fejére zsákot húztak, levizelték, végbelébe botot szúrtak. Az áldozat életveszélyes sérüléseket szenvedett. A szerbiai legfelsőbb bíróság októberben helybenhagyta az öt magyar tettesre kiszabott, összesen 61 év börtönbüntetést.
tommo
2012. június 08. 19:33
Majd ha meghalnak, kivégzik őket, vagy halálos verést kapnak akkor talán őket is megtiszteli Kövér László vagy Orbán Viktor a látogatásával. Addig?
Obulus
2012. június 08. 13:57
A HVIM-nek börtönben lenne a helye, a többi szélsőjobbos söpredékkel együtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!