Francia „fideszizálás”

2012. április 27. 09:05

Nem csupán ezt a 2012-es választást veszítheti el Sarkozy, hanem azt is kockáztathatja, hogy pártjának erre hajlamos részét Marine Le Pen „fideszizálhatja”.

2012. április 27. 09:05
Várkonyi Tamás
Népszava

Marine Le Pent például édesatyjától azzal különböztetik meg, hogy szinte már-már Izraellel rokonszenvezőnek tekintik, eszébe sem jutna Irán fundamentalistáival közösködni, amint azt Vona Gábor teszi. Ennek a francia szélsőjobbos előretörésnek, vannak más sajátos vonásai is. Bármennyire hihetetlennek tűnik is föl ugyanis, Marine Le Pen nem a maga pártjához igyekszik igazítani a klasszikus konzervatív francia jobboldalt, hanem — tessék megrendülni — »fideszesíteni« Sarkozy pártját. Amikor arról beszél, hogy »új jobboldal« megteremtésére kívánná kihasználni vitathatatlan elnökválasztási sikerét, valami ilyesmire gondol.(...)


Az UMP elveszítheti az eddig még úgy-ahogy érvényesült konzervatív jellegét, ha a Nemzeti Front elnök asszonyának sikerülhetne »új jobboldalt« teremtenie, egy fölvizezett szélsőjobboldalt, amely ügyesebben és finomabban alkalmazkodik a nyugat-európai viszonyokhoz. Ha ez csakugyan bekövetkeznék, jelenthetné az igazán nagy veszélyt François Hollande inkább centristának, mint baloldalinak tekinthető győzelmére is. Marine Le Pen erős hátországával még befolyásolhatja az elnökválasztás második fordulóját, hiszen mindinkább észlelhető, hogy nem Sarkozy győzelmére játszik. 

Arra viszont igen, hogy a június közepén esedékes parlamenti választásokra már ne csupán Sarkozy személyes szétzúzását érje el, hanem azt is, hogy lerombolja az eddig többé-kevésbé még degaulle-ista hagyományokat őrző pártját is. Isten ne adja, Hollande az Élysée-palotában, akkor eshetne igazán nem várt csapdába. Olyan jobboldali ellenzékkel kerülhetne szembe, amely erősen hasonlítana Orbánéknak 2002-től 2010-ig alkalmazott harcmodorára. És ami Nyugat-Európa egészében is új viszonylatokat alakíthat ki.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2012. április 28. 11:47
Éljen Le Pen !!! Egyszer csak észhez tér talán a francia nemzet is és a zsidók, akik most mind bent vannak a vezetés legmagasabb csúcsában, visszakerülnek a saját társadalmi helyükre. Franciaországot jelenleg a zsidók irányítják. Ki mivel vétkezik (véres francia forradalom, azzal bűnhődik (zsidó uralom).
kjkj945
2012. április 28. 09:18
Megírta a népszava a tutit! Már az eju is a fityuszt utánozza. Az ejuban is csak egy párt van a fityusz.
tomtyi
2012. április 28. 08:43
"Akár mellékes is lehetne mindez, kizárólagos francia belügy, ha nem illeszkednék Európa általános képébe, a szélsőjobboldal vitathatatlanul nyugtalanító előretörésébe.">Az a baj, hogy a sem a szélsőbal, sem az "inkább centristának, mint baloldalinak tekinthető" szélsőbalról eltántorgott vedlemény nem lett pofán vágva, mert a nyugati demokráciák nemhogy nem érezték a ruszki tankok súlyát, de még gazdasági hasznot is nyertek a kapcsolatokból, még nem baloldali kormányok alatt is.
Hajdú Sógor
2012. április 28. 01:30
Azért milyen gyalázat, hogy egy ilyen büdös poszogóbogár képviselhet bennünket a békazabálóknál évtizedek óta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!