Ha a sommelier megszólal

2012. február 13. 12:34

A sommelierek kóstolni tudnak ugyan, de legtöbbjüknek fogalmuk sincsen, hogy valójában hogyan készül a bor.

2012. február 13. 12:34
Április
Pinceblog

„Tehát, hogy mi a bajom a sommelierekkel általában? Hogy kóstolni tudnak ugyan, de legtöbbjüknek fogalmuk sincsen, hogy valójában hogyan készül a bor. Tudják azt, amit elmondanak nekik, tudják, amit a könyvekből el lehet olvasni, de hogy a valóságban egy-egy borászati lépés mit eredményez a borban, hogy egy-egy borjelleg minek hatására alakulhat ki, na arról a legtöbb esetben fogalmuk sincsen. (...)

Ami engem csak azért bánt, mert emiatt fordulhat elő, hogy Magyarország legjobb sommelierje ide oda csaponghat, annak függvényében, hogy éppen kinek a borai kerülnek szóba. Szerintem ha valaki keresztes háborút hirdet valami ellen és valami mellett, érdemes előbb eldönteni, hogy mik legyenek a szent dogmák, kijelölni a határvonalakat, ahol elválhat a szar a májtól. Mert ezek nélkül sajnos csak sárdobálás folyik itten már évek óta, amiből egyik oldal sem profitál.

És végül a sommelier is annyira ledegradálja magát, hogy egy kis mitugrász lesz, aki behúzza a pénzes vevőket, nyomja a süket dumát és amikor a borásznak vagy a vendégeinek elege lesz, csak le kell lőni. »Mert erre jó.« Hogy ezt pont Kovács Antalról mondta tavaly egy neves borász egy közös fellépésük előtt? Hát kicsi a világ...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Theorba
2012. február 23. 20:51
(Copy-Paste) Az absztinencia nevű betegséggel születtem (pedig mit meg nem tennék, hogy a valóban egészségmegőrző borokat megszeressem, de képtelen vagyok alkoholt inni.) Egyszóval úgy tűnik, a borászok kezdték szponzorálni a mandinert. Vagy csak a Sárazsadányi társaság? (Tokaji Borház?)
Ursa Maior
2012. február 13. 17:20
Nem jó a hasonlatod: a valódi párhuzam az lenne, ha valaki olyan ítélné meg a birkapörkölted és hogy mit kellene jobban/másként csinálnod, aki még nem pörköltet soha.
Ursa Maior
2012. február 13. 14:31
nem főzött
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!