Mit kíván a nemzetközi tőkepiac?

2012. január 17. 12:32

A kötvénytulajdonost nem is az foglalkoztatja elsősorban, hogy egy tízéves lejáratú magyar állampapír birtokában egy évtized múlva megkapja-e a tőkéjét.

2012. január 17. 12:32
Bod Péter Ákos
Bod Péter Ákos
Heti Válasz

„Hogy mit néz a befektető? Államháztartási hiányt, államadósságot, inflációt, devizatartalékot, kockázati besorolást, a politikai stabilitás jegyeit – azt, ami a hivatalos hitelezőknek is fontos. Azt már egyszerűbb megmondani, mit nem szeret az arctalan (vagy nagyon is sokarcú) tőkepiac. Nos, senki sem szeret ráfizetni. A hitelező fél attól, hogy pénze beragad vagy egyenesen odavész. Esetünkben oktalan riogatásnak tűnik a csőd emlegetése, jelenlegi gazdasági adataink nem adnak alapot rá. De a kötvénytulajdonost nem is az foglalkoztatja elsősorban, hogy egy tízéves lejáratú magyar állampapír birtokában egy évtized múlva megkapja-e a tőkéjét, mivel ritka esetben ül addig a papírján: talán már egy hónap vagy fél év múlva szeretne túladni rajta – és nem veszteséggel. Vevő pedig akkor akad, ha az adott országról jók a hírek, kedvező a hitelminősítési besorolás.

A magyar állam kockázati besorolásának romlásáról már eleget értekeztünk; érdemes elmondani, hogy a profi befektetők nem a Moody's közleményéből értesülnek az illető ország pénzügyi kockázatosságáról. De a kisbefektetőt erősen tájolja a »rating«: leminősítésünk ténye tovább mérsékelte a magyar papírok iránti igényt, gyengítette a forintot. Ami a híreket illeti, rég volt ilyen rossz a nemzetközi sajtónk. Január első napján a Financial Times honlapjára kattintottam, és azt kellett látnom, hogy a magyar ügyekről szóló (mondanom sem kell: nem kedvező) írás vezette a legolvasottabb cikkek listáját. Így együtt nem meglepő, ha a pénzpiacon manapság csekély az étvágy a magyar állam fizetési ígéretére.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2012. január 18. 10:00
"Mit kíván a nemzetközi tőkepiac?" Miért nem azon rágódik ez a levitézlett bankár, hogy mit kíván a magyar nemzet? Nem biztos, hogy a tőkepiac képviseletére kellene adja a fejét. Tessék már észrevenni, hogy a huhogás mögött, a tőkepiacnak nevezett címke mögött uzsiorások siserehada áll. Egy tapodtat sem lenne szabad meghátrálni.
őshonos
2012. január 17. 21:13
Bod Péter írja:senki sem akar ráfizetni,ezért nem veszik a bóvlit.A CDS-ről nem tudom hallott-e?Ha igen akkor tudja-e,hogy ez mit jelent?Az már fel sem merül benne,hogy az ún.bóvlit mesterségesen létre lehet hozni,lásd Mo-t.A hitelminősítőkről annyit:a Mody's egyik tulajdonosa Berkshire Hathaway,Warren Buffet befektető cége.W.Buffet a világ leggazdagabb embere,ha valaki nem tudná.Akkor jogos a kérdés miért nincs európai hitelminősítő?A hülye eu-s szociknak ezzel kellene foglalkozni,nem a magyar bírák nyugdíj korhatárával.
L066H
2012. január 17. 21:12
"Mit kíván a nemzetközi tőkepiac?" Vért, verítéket, vazallust.
tarackos
2012. január 17. 15:04
Egy autoriter kormány vezette országnak aminek vezetői a padlóra köpködnek sosem lesz jóhíre. Más egyébbel meg nem rendelkezünk. Sem nyersanyaggal sem egyéb stratégiai fontosságú adottsággal. A jóhírt eljátszotta a focitörp így most éppen semmink sincs...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!