Burka vagy motoros sisak?

2012. január 30. 11:06

A hosszú szoknyát sem szokás tiltani, pedig szexi lábak esetén vizuális kár éri a vizslató férfiszemeket. Sőt, még a Batman jelmez sem tilos. Vajon miért?

2012. január 30. 11:06
Ardamica Zorán
Parameter.sk

„Amennyiben a tervezett tilalom azt célozná, hogy ne kelljen nyíltan kiírni a bevándorlók számára a kapura a MEGTELT feliratot, akkor ez bizony nem a legelegánsabb módja a kurzusváltásnak...

Ha viszont az emberi szabadságjogok, a nők jogainak védelmében kerülne bevezetésre, hát, minimum cinikus. És természetesen hatástalan. Tudjuk, hogy kb. hatszázaléknyi idegen és viszonylag zárt közösség (ha közösség) már nehezen ellenőrizhető, sőt veszélyes lehet, ám a burka tilalmától várni az önkéntes asszimilációt, netán bármiféle potenciális veszély eliminálását naivitás. Inkább egy kis politikai populizmus, egy kis hangulatkeltés, egy kis álmegnyugtatás van a háttérben. (...)

Nem a következményt kell tiltani, hanem az okot megszüntetni. És nem belerondítani mások vallási meggyőződésébe, ha az nem erőszakos. Márpedig egy burka nem bánt senkit. A keresztény apácának sem tiltják a fityulát, mert az sem bánt senkit. A hosszú szoknyát sem szokás tiltani, pedig szexi lábak esetén vizuális kár éri a vizslató férfiszemeket. Sőt, még a Batman jelmez sem tilos. Vajon miért?

Megéltem sajnos egy rendszert, amelyben gondot jelentett az ember nyakában lógó feszület. Sőt, férfinél a hosszú haj és a fülbevaló is. Nem kívánom vissza. Se magamnak, se másnak. Mert ma a burka. És holnap? ”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szikjáró
2012. január 31. 07:40
a cikkel kapcsolatban meg nem tudom, honnan veszi a bátorságot bármelyik állam, egy homlokegyenest másik vallás/szokás/hagyomány szabályainak megszegésére, illetve azok kötelező megszegésére tett szabály létrehozására. írják ki nyíltan, hogy adott intézménybe nem mehet be, adott szolgáltatást nem veheti igénybe, ha az arcát eltakarja, mert a használat feltétele a későbbi azonosíthatóság, majd vállalja a következményeket. azt sem nagyon értem, hogy gondolják az azonosítást, ha a nő otthon megintcsak felveszi a kendőt. mert nem hinném, hogy létezik olyan keménytökű rendfenntartó, aki egy muszlim saját házában követelni merné, hogy az összes nő, látható arccal sorakozzon fel azonosításhoz, főleg, ha a gyanúja nem is a legjobban megalapozott. az körülbelül a második másodpercben kezdhetne gondolkodni az eunuch-lét visszásságain. "Sajnos egy burkás nő láttán nekem az első gondolatom az, hogy a csak a szemet nem eltakaró bő ruha alatt vajon van-e robbanóanyag...? :(" ez meg úgy hülyeség, ahogy van. egy hátizsákban, vagy egy szatyorban is lehet robbanóanyag, de ha kicsit átöltözik az ember, nyakába akaszt egy fényképezőgépet+térképet, akár az egész városon is keresztülvontathat egy bőröndnyi pokolgépet, a kutya sem szól hozzá.
Akitlosz
2012. január 30. 18:55
Az a különbség, hogy motoros sisakot csak motoron viselnek, nem sétálgatás, bevásárlás közben. Amúgy magyarul úgy mondjuk férfinál, mert a fi szó mély hangrendűnek számít, hasonlóan sok másikhoz. Neked mi az anyanyelved? Igazából soha nem volt úgy, hogy mindenki úgy öltözködik, úgy vetkőzik ahol és ahogyan akar. Sok helyen vannak bizonyos elvárások. Nem járunk meztelenül operába, sem frakkban nudista strandra. Sőt a munkahelyeken sem tetszés szerint öltözködnek a dolgozók. Emellett ennek a burkának komoly biztonsági kockázata van. Ráadásul sok muzulmán ország sem követeli meg az arc eltakarását, elég valamilyen fejfedő.
Senye Péter
2012. január 30. 17:33
" Az Emberi Jogok Európai Bírósága e hét keddjén fontos döntést hozott, ami a jövőben még szenvedélyes viták tárgya lesz. Amint arról a Der Spiegel c. német hetilap online portálja beszámol a bíróság 5000 euró kártérítést ítélt meg egy olasz anyának, aki azt sérelmezte, hogy gyermekei olyan állami iskolába jártak, ahol az osztálytermek falaira fel volt függesztve egy-egy kereszt." (http://kolumna.blogter.hu/376813/kereszt_az_iskolaban)
1120
2012. január 30. 17:29
Aki látott már burkás nőt, annak szerintem nem kell magyarázni, hogy mi a gond vele... Sajnos egy burkás nő láttán nekem az első gondolatom az, hogy a csak a szemet nem eltakaró bő ruha alatt vajon van-e robbanóanyag...? :(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!