Orbán Viktor királysága

2011. december 15. 18:32

Nem kell azért mindenképpen megőrülni!

2011. december 15. 18:32
Regnum!
Regnum!

„Orbán Viktor akkor lehetne-e király? Biztosan nem.

A magyar király először is katolikus, Orbán Viktor református. Dinasztia szempontjából nem állunk elég jól (az "Orbán-ház"?), de persze lehetne választott magyar király is. A magyar király pártok feletti személy, egységet képez, Orbán Viktor a pártjának a vezetője, e mellett állami szerepe eleve kizárja, hogy király lehessen belőle, hiszen miniszterelnök is. Persze letehetné a posztot, de akkor is, felmerül a kérdés, hogy ki választja meg vagy magát teszi meg? Egy nemzetgyűlés, vagy saját maga? A magyarok királya? Új titulus? Nos, ez színtiszta bonapartizmus lenne, de nem igazán lenne indokolt, mint Napóleon esetében, hiszen a magyar államnak minimális expanziója sincsen, meg amúgy is, ne már.

Szóval zérő legitimitás, zéró közjogi indokoltság (a magyar történeti alkotmány ezt nem teszi lehetővé, ez alapján Horthy Miklós kormányzó dinasztikus elképzeléseit is megfúrta Serédi Jusztinián hercegprímás, pedig azért ő közelebb volt a tűzhöz, meg nagyobb kaliber is volt ugye). Szóval Orbán a januártól életbe lépő alaptörvény alapján nem lehet király, és a jogfolytonosság helyreállítása pedig nem történt meg 1944-49 óta. De ha megtörténne is, akkor pontosan ez lenne a biztosíték, hogy tuti ne legyen belőle király. Hülyeségre mindig igény van, de ennek ugye semmi alapja, semmi értelme sincsen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2011. december 16. 16:14
Elkepzelem Heller Agnes, Andresszew, Debreczeni es foleg Gyurcsany arcat, ha Viktor tenyleg kiraly akarna lenni vagy lenne is. Imadnam, ahogy melyen meg kellene hajolni elotte nekik es felsegnek kellene szolitaniuk.((:
Senye Péter
2011. december 16. 09:13
Na jó, Magyarországon most nem aktuális a királyság visszaállítása. Ha Horthynak sikerült volna az országrészeink visszaszerzése.... Vallási okokból történő kizárást csak egy esetből ismerek, mikor Berija Rákosi tudomására hozta, hogy Magyarországnak nem lesz zsidó királya.
smogger
2011. december 16. 08:31
Sajnálom, hogy Orbán nem katolikus,így nem lehet király. Nála alkalmasabb uralkodót el nem tudok képzelni.Ahogy ül a trónon és mellette Szájgyártó bohócsipkában, mint udvari bolond, Semjén reverendában, mint felkent főpap,balján Selmeczy senaror mint..........hogy is mondjam, kivénhedt ágyas,hátul Dajcstomi sárga csillaggal, mint díszkisebbség,festeni való kép Kerényi számára!
korona
2011. december 15. 21:56
Az államformának NAGYON IS VAN JELENTŐSÉGE! A királyság ÁLLANDÓ, míg a köztársaság változó. Az állandóság garanciája az ország súlyának a világban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!