Új műsorhoz új elnök

2011. december 28. 07:35

2012-ben mindenkinek mennie kell, aki betöltötte a 62. évét. Ez a bírói kar lefejezése.

2011. december 28. 07:35
Lencsés Károly
Népszabadság

„Politikai okokkal magyarázza eltávolítását a Legfelsőbb Bíróság éléről a parlament által 2015-ig megválasztott főbíró. Valószínűleg igaza van Baka Andrásnak, hiszen az új alaptörvény hatálybalépésével a legfőbb bírói fórumon csak őt és helyettesét fosztják meg posztjától. Bár arról sem lehet megfeledkezni, hogy további 270 kollégáját nyugdíjazzák. Ők hetvenesztendős korukig dolgozhattak volna, de most kitalálták, hogy 2012-ben mindenkinek mennie kell, aki betöltötte a 62. évét. Ez a bírói kar lefejezése. (...)


A fülkeforradalom most az igazságszolgáltatás függetlenségének jelentős korlátozására készül, és a főbíró ehhez nem partner. Bár egy tavalyi törvénymódosítással az ő hatáskörét is csaknem olyan szélesre vonták, mint amekkora hatalmat az Országos Bírósági Hivatal elnöke kap majd, Bakáról nehéz feltételezni, hogy azért nevezne ki egy megyei elnököt, azért indítana fegyelmi eljárást vagy azért utalna egy ügyet más bíróság elé, mert azt a kormány úgy kívánja. Ehhez megbízhatóbb emberre van szükség. Egy jó barátra. (...)

Mindez nem marad következmények nélkül. Legalábbis a civilizált világban nem. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes magyarázkodhat az Európai Uniónak – ahol nem szokás bírósági vezetőt csak úgy kirúgni –, Szapáry György washingtoni nagykövet meg olvasói levélben mentegetheti a menthetetlen a The New York Timesban.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
slomovicz
2011. december 28. 14:33
"Ez a bírói kar lefejezése." Ütös a cucc amit szedsz haver. Ne szedd tovább- látod már miket képzelődsz! :-)
igaz
2011. december 28. 14:11
Azzal a bíróval például, aki Hagyót kiengedte, Ön szerint mit kellene csinálni? A bírói kart már régesrég le kellett volna "fejezni", mert a létező szocializmus törvénytelenségein nevelkedtek. Természetesen igazságosabb lenne az egyenkénti elbírálás, de ez kivitelezhetetlen. Most egyedül ez a megoldás kínálkozott. Unortodox, ez is.
gross
2011. december 28. 12:34
A fideszesek hihetetlenül könnyen dobálóznak emberi sorsokkal... Nekik az ilyesmi számít sokat; csak az igazság. Ez egy bolsevik forradalmári lendületre hajaz - csak azt tudnám, hogy miért hívják magukat konzervatívnak. Amúgy nyilván nem szabad megengedni, hogy valaki miniszter vagy államtitkár legyen 62 év fölött, hiszen az sokkal fontosabb pozíció egy bírónál. Legalább annyi nyereségünk lesz, hogy elküldik Hoffmann Rózsát és Pintért; igaz, Martonyit és Réthelyit is, bár ő amúgy is menne már a hírek szerint.
Oldgóbé
2011. december 28. 11:28
A Népszabaccság még él?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!