Az Új Színházé nem csak politikai ügy

2011. október 27. 19:24

A politika párbeszédképtelensége után a kulturális élet szereplői is kommunikációképtelenné váltak. Az Új Színház helyzete tökéletes kórképe ennek az általános jelenségnek.

2011. október 27. 19:24
Szikora János
Színház.hu

„Milyen hatással lesz Dörner Györgyék kinevezése az Új Színház élére?

Megszűnik egyfajta színházi alkotóműhely és utána jön valami, amit talán szellemi süllyedésnek lehet nevezni. Erről azért nem szeretnék hosszabban beszélni, mert igazából beszélgetni szeretnék. Keserűséggel, kiábrándultsággal tölt el az a gondolat, hogy a politika párbeszédképtelensége után a kulturális élet szereplői is kommunikációképtelenné váltak. Az Új Színház helyzete tökéletes kórképe ennek az általános jelenségnek. Minden oldalról monológok hangzanak el. Én sokkal izgalmasabbnak tartanám, ha értelmesen, nyitottan és nyíltan tárgyalni lehetne egymással, de erre semmi reményt nem látok, ezért sem részletezem a véleményem a szituációnkról. Arról, amit gondolok a soron következő rendezéseimben fogok intenzíven beszélni. November 11.-én mutatom be Pécsett, Weöres Sándor Kétfejű fenevad című darabját, amit kétszer tiltottak be az első premier előtt. Bár közel 20 éve íródott, hihetetlenül aktuális, minden sora rólunk szól. Ebben az előadásban nem fogom be pörös számat, ahogy a Varázshegyben sem, ami az Új Színház társulatának utolsó névjegye lesz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2011. október 28. 00:56
Igazad van János egy náci úgysem jár színházba és ha még goj is ráadásul, akkor meg pláne, ezért jó, hogy előre levonjátok az színhátjegyet a fizetéséből úgy mintha minden színházba menne naponta kétszer. Meg aztán munkásruhába menjen színházba? büdös lenne a színház az izzadságszagtól, ezért elég neki a 60 ezer nettó nem úgy mint Bokros légvédelmi tiszt elvtárs akinek igen sok pénzre van szüksége, hogy napi szinten tartsa a nyugdíjreform tudományát nehogy véletlenül elbasszon valamit és elég legyen a nyugdíj valakinek. Neki csak szűkösen elég az 5 milla és még fusizni is kell neki az IMF-nél, hogy ne csak a reformba tudja képezni magát hanem a szabadságban is. Szabaccság elvtársak és reform is!
Vizigót
2011. október 27. 20:54
"...amit talán szellemi süllyedésnek lehet nevezni" Szép volt Szikora, a továbbiakban nem is érdekel a mondókád.
lajkakutya
2011. október 27. 20:51
Szikora úr, nem kell betojni, mert egy magyar ember igazgatói állást kapott. Marad még maguknak elég. (Egyelőre)
elfelejtette
2011. október 27. 20:22
Én viszont azt gondolom, és ez a stílusból, a vehemenciából érződik ki leginkább, hogy ez szinte _kizárólag_ politikai ügy. Mivel láttunk már hasonlót (médiatörvény), ezért szerintem pontosan ugyanaz fog történni, miután lecseng az egész: Semmi. Az élet megy tovább a kerékvágásában, és az egészet elfedi az épp aktuális műhiszti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!