Három nyulak összeültek - Elemér és a társadalmi szerződés

2010. július 16. 15:07

Ha rendőr és a bűnöző között születik megegyezés, azt nem kompromisszumnak, hanem korrupciónak szokás nevezni.

2010. július 16. 15:07

„Hankiss koncepciójában állam és társadalom békésen egyesülnek egy nagy szakszervezetben, a Nagy Kiegyező Tanácsban, amely elsimítja a konfliktusokat az ellenérdekelt felek között, majd megköttetik a Szerződés. A szerző nem foglalkozik azzal, hogy a konfliktusok az ember természetéből következően adottak, és hogy azokat nem lehet, sőt nem is mindig szükséges elsimítani. A Hankiss-féle konszenzus-utópia tagadja a hierarchiát és azt feltételezi, hogy minden problémás szituáció megoldható racionális diskurzus révén. Csakhogy, ha például rendőr és a bűnöző között születik megegyezés, azt nem kompromisszumnak, hanem korrupciónak szokás nevezni.

Egy másik kedvenc értelmiségi szólam, amelyet szerzőnk is megszólaltat, az esélyegyenlőség. Az esélyegyenlőség azonban nem más, mint a tisztesség, vagy a méltóság eljogiasított-formalizált megfogalmazása, utópisztikus reményekkel, technokratikus gyakorlattal. A szűk értelemben vett esélyegyenlőség a feltételek egyenlőségét jelenti: Kurt Vonnegut egy novellájának esélyegyenlő világában az erőseknek súlyokat kell hordaniuk. Kénytelenek lennénk laposra döngölni az országot, ha azt akarjuk, hogy senki ne lakhasson a hegyen.

Az amúgy definiálatlan esélyegyenlőség kívánalma persze az igazságtalanság tapasztalatából ered. Szerzőnk ezen való borzongását jól példázza, amikor ráolvassa a rendszerváltókra: nem kötöttek társadalmi szerződést, hanem a piac karjaiba lökték a magatehetetlen társadalmat. Ráadásul Hankiss John Rawls-szal példálózik, röviden: azt feltételezi, hogy van egy pont a történelemben, ahol tabula rasat »csinálhatunk«, megállapodva »a javak elosztásrendjében«. Ez a procedurális felfogás azonban legalább annyi problémát szül, mint ahányat megold(ana): hogyan vegyük elejét a későbbi igazságtalanságoknak?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dorkoka
2010. július 17. 02:00
Ha igazságot akarnák mi magyarok, akkor akasztanunk kellene és vagy szórni a börtönéveket, az ellopott milliárdokért az ellopott lehetőségekért az ellopott tyúkokért.
sky.net
2010. július 16. 18:00
nemtom valahogy nem csilivili ez a társadalom nem minden kérdést konfliktust az állammal akar megoldatni, és nem is minden állami feladat konfliktus megoldás : pl a polgár definiálja hogy mi a francot vár el az államtól az adójáért a közös állami vagyonnal pl ...nem ez a szerződés ? : izé a rendőrtől elvárom hogy : csinálja azt hogy a kormánytól parlamenttől a pszaf től stb , az apeh től köztévétől eü től stb elvárom hogy csinálja amazt ... ilyen olyan társadalmi igényre adjon válaszokat ezeket a társadalomnak kell megfogalmaznia nem pár szadeszes senkiházinak eldönteni hogy hát nektek ez kell oszt szevasztok a polgár szerződik az állammal hogy az adójáért ezt meg azt meg amazt csinálja, szolgáltassa oldja meg , az állami vagyonnal csinálja ezt , vegyen fel hitelt vagy ne vegyen stb és ha az állam jól működik akkor tudja ezt : teljesíti a szerződésben vállalt valamit ... dehát 89 ben nem is szerződött az állam senkivel , a hatalom önmagával kezet fogott és utána csinálta amit akart ...a társadalom meg nézte tovább , és nem tűnt fel mert a kádár rendszerben is csak nézte hogy mi történik vele
drienovác
2010. július 16. 15:31
sokkal inkább a rendszerváltás valódi lezárására, a diktatúra működtetőinek és haszonélvezőinek, valamint természetesn a hóhérok és irányítóik felelősségrevonására volna szükség aztán el kéne érni, hogy a külföldi tulajdonban lévő bankok a szolgáltatásaikért annyit kérjenek, amennyit az anyabankjuk kér az anyaországban - mondjuk az mnb és a pszáf ezt hivatalból kéne, hogy csinálja egyenlő adózási és támogatási feltételeket kell biztosítani a magyar gazdáknak és vállakozóknak, mint a külföldieknek - és ha egy nagyberuházó adókedvezményben részesül, részesüljön az abban a szegmensben működő öszes vállakozás ugyanolyan adókedvezményekben stb ez lehetne egy alap, amire építkezhetnénk..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!