Szentesítés

2010. június 20. 22:23

A Szentkoronának tehát feltétlenül helye van (ahogyan eddig is volt) új Alkotmányunkban.

2010. június 20. 22:23

A jobboldalnak most nem csak lehetősége, hanem - ahogyan Boross Péter korábbi miniszterelnök szerdán utalt rá - kötelessége is az új alkotmány megalkotása. A megengedő kitétel azonban természetesen nem jelenti, és nem is jelentheti azt, hogy ne lenne szükség vitára és párbeszédre az új alkotmány kialakítása során, mivel az a kétharmados felhatalmazás ellenére - főként a széleskörű legitimáció, de részben a minőség szempontjából is - kulcsfontosságú.

Az új alkotmány jellegét illetően úgy tűnik, egyetértés van a kormánypártok soraiban a tekintetben, hogy (1) a közjogi rendszer alapelemeinek változatlanul hagyása mellett (2) szükséges bizonyos kérdések pontosabb szabályozása, (3) a szerkezet átgondolása és ésszerűsítése, valamint (4) a közjogi hagyományok és alkotmányfejlődésünk történeti értékeinek szimbolikus megjelenítése a szövegben. Az utóbbi körbe tartozó kérdések válthatják ki természetesen - éppen szimbolikus voltuknál fogva - a legnagyobb vitákat, ám az alaptörvénybe való beemelésük és rendezésük egyben feltétele annak, hogy egyszerű normaszöveg helyett valódi alkotmány jöhessen létre.(...)

Ahogyan Salamon László igen pontosan és figyelemre méltóan megfogalmazta: »a Szentkorona az önálló magyar államiság jelképe, annak tisztelete a történelmi alkotmány egyik elemének a tisztelete is«.

A Szentkoronának tehát feltétlenül helye van (ahogyan eddig is volt) új Alkotmányunkban, arra pedig a jogdogmatikai vitáknak kell majd választ adniuk, hogy a preambulumon túl kaphat e szerepet a szövegben, vagy csupán közjogi hagyományaink egy fontos értékeként és a történelmi folytonosság megtestesítőjeként vehető számba?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kesztió
2010. június 21. 12:22
Nem faszság, csak egy kicsit felnagyítottam azt a sajátos koncepciót, amit a demokráciáról vallasz (vagy vélsz vallani). A demokrácia alapelve az, hogy ha bogarászni kezdjük, kinek van több joga beleszólni az ország sorsába, akkor elkerülhetetlenül faszság lesz belőle. Érvelsz pl. azzal, hogy a vagyontalanok nem tudnak hozzászólni az adó- és monetáris politikához, mert nem fűződik közvetlen érdekük hozzá, akkor hát nem is szavazzanak. Brilliáns. Akkor tőlem is elvennéd a szavazati jogot, mert nemzetközi kisvállalkozás társtulajdonosa vagyok, így euróban kapom kézhez a már megadózott osztalékot? Mármint azon az alapon, hogy én sem vagyok közvetlenül érdekelt az adó- és pénzügyi kérdésekben? Tessék egy kicsit gondolkozni is! Az viszont, amit a szlovák liberálisok találtak ki és Tóta W. is feldolgozott, egészen jó ötlet és csöppet sem antidemokratikus. Azazhogy a szavazópolgár pénzre (5-10 euró nagyságrendben) visszaválthassa a szavazási jogát, ha nem óhajt élni vele. Akármilyen mélyszegény legyen valaki, ha kicsit is hosszabb távon képes mérlegelni, inkább szavazni fog.
Adófizető
2010. június 21. 08:29
A koronának valóban helye van ott ahol volt. De 2000-ig, a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az egész koronás cirkusz azzal kezdődött, hogy a Vezér átvitette a Parlamentbe.Akkor újságírói kérdésre úgy nyilatkozott, hogy meggyőződése, a koronának még lesz szerepe Magyarország történelmében. Lehet gondolkodni, hogy mi lesz a szerepe? pl. A következő királyunkat Felcsútházi I. Viktornak fogják hívni. Ez röhej. Különösen úgy, hogy ugyanez a Vezér a '90-es évek közepén még azt nyilatkozta: "Ha Petőfi most élne, biztosan FIDESZ-es lenne." Azt gondolom, hogy a Vezér mostani viselkedése miatt Petőfi forog az ismeretlen helyen lévő sírjában.
Kosinva
2010. június 21. 07:24
Szent Korona, mint amiből lehet eredeztetni, hogy a magyar állam 1000-től fenn áll, az Alkotmány első mondatai közt egy mondatot kell rászánni. Nem kell túlcifrázni. Attól pedig nem fogunk jobban élni, ha magyar államforma nem köztársaság, hanem alkotmányos királyság. Körülbelül mind1, hogy kirakat köztársaság elnökünk van vagy királyunk.
beaufort
2010. június 20. 23:32
"Az új alkotmány jellegét illetően úgy tűnik, egyetértés van a kormánypártok soraiban a tekintetben, hogy (1) a közjogi rendszer alapelemeinek változatlanul hagyása mellett ..." valaki segítsen, ezt honnan szedi Farkas Anikó? valamiről lemaradtam?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!