Köztársaság - a bukott államforma

2009. november 03. 14:30

A köztársaság ma nem tudja megvédeni a lakosság számottevő részét - emiatt különféle paramilitáris csoportok jönnek létre.

2009. november 03. 14:30
A köztársaság ma nem tudja megvédeni a lakosság számottevő részét - emiatt különféle paramilitáris csoportok jönnek létre, s ezekhez a rend fenntartását várva sokan csatlakoznak. Az emberi kiszolgáltatottság egyéni, de összetartó közösségeket érintő, tragédiáiból szinte minden hétre jut egy kijózanító adag a tömegkommunikációs tudósításoknak köszönhetően.

Összegezve: a köztársaság egyszerűen nem működik, a sokadik nekifutásra sem igazolta történelmi létjogosultságát. A köztársaság ma már sem mint államforma, sem mint létforma nem megfelelő a magyarság számára. A jelenlegi gazdasági és politikai válság kijózanítóan rámutat mindenre, ami nem működik tovább az életünkben - és azt igényli, ami megtart minket a viharban. A királyságunk ilyen volt ezer éven át, a különböző koncepciójú köztársaságok pedig hat évtized alatt sem bizonyították ilyen tulajdonságukat. Miért kellene hát ragaszkodnunk hozzájuk?

A királyságunk, persze, nem "varázspirula", ami meggyógyítja minden kínunkat és bajunkat. De mindenképpen olyan keretet biztosít a politikai nemzet számára, amelyben a Kárpát-medencében mindig is élni akartunk, és élni tudtunk. Ideje van a visszatérésnek, hogy előre tudjunk lépni egy nagyot.


Pánczél Hegedűs János: Köztársaság - a bukott államforma (NOL)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csi
2009. november 08. 20:51
szpal: Magyarországon a szuverén hatalom forrása a Szent Korona. A király és a nemzet egyenrangú tagjai a Szent Koronának. Ebből következik: a nemzet nem törölhette el a királyságot. Sőt a király sem törölhetné el. Nincs hozzá joga. Elméletileg együtt már megtehetnék. Mindkettőnek megvan a maga mozgástere, de csak együtt szuverének. Az 1946-os döntés ezért önkényes és jogsértő. Hiányzott a király, vagy képviselője jóváhagyása. Jogsértés pedig jogot nem alapít.
szpal
2009. november 08. 16:12
A királyságot megszüntető az 1946 februári döntés legitimnek tűnik, szabad választáson megválasztott országgyűlés döntött. Más kérdés, hogy 1946 februárjában elkezdték a magyarországi németeket kivinni az országból, a kollektív bűnösség elve alapján, szóval valami mégsem volt rendben akkor. És az sem világos nekem, hogy a 45-ös választásokon miért csak azok szavazhattak, akik az 1937-es határokon belül laktak. Szóval nem tiszta ez az egész ügy.
szpal
2009. november 03. 16:34
némi idegenforgalmi vonzerőt hozna talán, meg növelné a nemzet önbecsülését. Csak ne a Habsburgokat tegyék a trónra. VI. László, szerintem ez nem is hangzana rosszul, csak félek, h. beakadna a palástja a természetvédelmi területeken.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!