A hetvenvalahányas

2009. szeptember 10. 12:50

F. a júniusi fizetésére vár, nem mer szólni, mert nincs is bejelentve, és örül, hogy egyáltalán dolgozik, és a munkaadója nem azért nem fizet, mert szemétláda, hanem azért, mert kisvállalkozó.

2009. szeptember 10. 12:50
Mégis, mit vár tőlem?, kérdezi a közért pénztárosnője, amikor kevéssé találtatik udvariasnak a stílusa, mégis mit vár tőlem, csapja oda a kosarat; és már ordít, nyolcvanezerért állok itt nyolc órát, és negyvenötezer télen a távfűtés, mire legyek udvarias?; K.-nak a múlt héten volt az abortusza, úgy folyik a könny az arcán, mintha szokott útja lenne neki, a pasiját két hónapja kirúgták, ő minimálbérre van bejelentve egy teljesen legális konstruk­cióban, és legális, hogy egy nyomorult fillért sem kapna a gyerek után, én ezt így nem vállalhatom, mondja csendesen, és már nem sír; F. a júniusi fizetésére vár, nem mer szólni, mert nincs is bejelentve, és örül, hogy egyáltalán dolgozik, és a munkaadója nem azért nem fizet, mert szemétláda, hanem azért, mert kisvállalkozó, és őt sem fizetik ki azok, akik megtehetik; E. epilepsziás, sehol nem talál munkát mint megbízhatatlan, pedig négy nyelven beszél, és semmilyen törvény nem védi, mint ahogy a kisebbségi, a cukorbeteg vagy a kisgyerekes munkavállalót sem; M. nem beteg, egyszerűen csak művész, aki nem bírja a rendszereket, egész egyszerűen mert meg van győződve róla, hogy az isteni rendnél nincs megfelelőbb, ezért ebben az országban nincsen számára kihagyva hely egyik oldalon sem; és végül ott van az öngyilkos is a tetőn, aki ezt az egészet végre feladta, és hiába áll mellé Berlinben vagy Pest felett Damiel vagy Cassiel, a Wenders-angyal – szóval: az ő arcukat látják ott, ahol a 2010-es programokat írják, amelyekben olyan szavakat használnak, hogy stratégia, nemzet, irányvonal, értéktudat és politika és megint csak politika.

Péntek Orsolya: A hetvenvalahányas (Magyar Hírlap)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!