Az Atlético Madridnak is lőtt gólt a Fradi új csatára, de mi lesz így Varga Barnabással?

2024. január 07. 14:58

A Fehérvár FC-től vett Kenan Kodro érkezése több kérdést is felvet a szurkolókban is.

2024. január 07. 14:58
VARGA Barnabás

Mint a Mandiner is beszámolt róla, Kenan Kodro személyében csatárt igazolt a rivális székesfehérváriaktól a magyar bajnoki címvédő. A 30 éves bosnyák támadó 11 találatával vezeti a labdarúgó NB I góllövőlistáját. A német, a spanyol, a svájci és a dán ligában is megfordult játékos 2,5 évet töltött a Fehérvár FC-nél, 88 fellépésén 44-szer volt eredményes. Érdekesség, hogy a Kodro ügyében érintett két klub csapata egymást követi a tabellán: a második Ferencváros 3 ponttal előzi meg a Fehérvárt, azaz – bár a tavaly épphogy bennmaradt Vidi elvileg a biztos megkapaszkodást tűzte ki célul a távozó főszponzor, a MOL nélkül – egy közvetlen riválist is gyengít a fővárosi együttes. 

Ezt is ajánljuk a témában

Helyet követel magának

Kodro érkezésével három klasszikus középcsatára van immár a Fradinak. Ez egy komoly, nemzetközi szinten is jegyzett (ötödször csoportkörös sorozatban az FTC) csapat esetében nem rendkívüli. 

Ugyanakkor kérdések sorát veti fel: ki fog játszani, ki lesz az első számú, változik-e a felállás, esetleg kétcsatáros játékrendszerre vált Dejan Sztankovics, netán visszautasíthatatlan ajánlatot kapott Varga Barnabással kapcsolatban a zöld-fehér klub? 

A válaszok egyelőre a jóslás kategóriájába tartoznak, azt azonban nehéz elképzelni, hogy a Varga Barnabás – Kenan Kodro – Alekszandar Pesics trió egyszerre legyen a pályán, bár Kodro szükség esetén balszélsőt is tud játszani. Első hivatalos, a FradiMédia-nak adott nyilatkozata is inkább arról árulkodik, „eredeti mestersége” miatt szerződtette az ország legnépszerűbb csapata.

„Folytatnom kell azt, amiben a legjobb vagyok: segíteni a csapatot, keményen dolgozni. 

Azért vagyok itt, hogy gólokat lőjek, ez a legfontosabb, de először is a lehető legjobb módon segíteni a társakat”.

Versenyhelyzet, rivalizálás

Az őszi szezon bizonyította, szükség van minél több bevethető labdarúgóra egy több fronton érdekelt csapatban. Tegyük hozzá, akkor is így volt, amikor 2023 tavaszán hullámvölgybe került a Fradi, és Sztanyiszlav Csercseszov előhúzta a cilinderből ifjabb Lisztes Krisztiánt... Amikor például Varga Barnabás megsérült, Alekszandar Pesics lépett a helyére, de idő kellett, amíg játékba lendült, majd a Konferencialigában, Belgrádban létfontosságú gólt szerzett a végül ismét a tavaszi folytatásba jutó csapatban. A szerb 22 meccsen 8 gólig jutott, Varga Barnabás 21/17-tel zárt, Kodro őszi termése 18/11. 

Kellemes gondjai lehetnek tehát a Ferencváros vezetőedzőjének, kit, kiket tegyen be a csapatba. A Magyar Nemzet abból a szempontból is megvizsgálta ezt a rivalizálást, hogy a nyári Európa-bajnokságra készülő magyar válogatottbeli helye is múlhat ezen Varga Barnabásnak. „A Fradi szempontjából nem lényeges, hogy Kodro vagy Varga lövi a gólokat, csak az eredmény számít. A klub vezetői joggal gondolhatják úgy, hogy a versenyhelyzet csak jót tehet, mert mindkét csatárt többre sarkallhatja, ami növeli az esélyt az újabb bajnoki címre és a konferencialigában a csapatra váró minél hosszabb tavaszi szereplésre az egyenes kieséses szakaszban.

A válogatott szempontjából viszont leginkább egy nyugodt tavaszt kívánhattunk Vargának, amelyben egészséges, folyamatosan játszik és lövi a gólokat, hogy önbizalommal telve álljon Marco Rossi rendelkezésére az Eb-n. 

Kodro érkezésével most talán harcolnia kell, ami a válogatott érdekeit szem előtt tartva jól sülhet el, ha megnyeri a csatát, ám rosszul, ha elveszti, amire bár kicsi az esély, ez is benne van a pakliban.

Hogy mi lesz a történet vége, az jelenleg nem egyértelmű, csak az biztos, hogy Varga Barnabás újabb vizsga előtt áll” – olvasható a cikkben.

Szurkolói reakciók

Miközben a Ferencváros éppen Mezőkövesden edzőtáborozik, a drukkerek naprakészek a klub, a csapat körüli történésekről. Többen felvetették, hogy Kodro szerződése nyáron lejárt volna, ezért is igazolhatta le a riválistól a Fradi, amely információk szerint jó áron szerezte meg a még mindig motivált, az NB I légkörét jól ismerő csatárt. A hozzászólók többsége üdvözli a legújabb „bombaigazolás”-t, aki jótékony versenyhelyzetet teremthet.

„.... nagyon örülök látva Kodro leigazolását. Így kell ezt csinálni! Nagyszerű hír! Varga Barnival küzdjenek meg a gólkirályi címért”. Vannak persze olyan vélemények is, hogy nem fog játszani a bosnyák, aki már túl öreg.

Ez a kiöregedett ... azért csak rúgott gólt a Realnak Madridban, meg az Atleticonak is...

 – védte meg Kodrót egy szurkoló. ( Valójában csak az Atletico Madridnak talált be a 2018/2019-es szezonban, amikor a baszk Bilbao játékosa volt. - a szerk). Egy másik szerint borzasztó könnyen kerül helyzetbe, akár 20-25 gólig is eljuthatna egy-egy bajnokságban, ha jobb lenne a helyzetkihasználása. S végül egy költői kérdés: 

Jó csatár,de hol lesz a helye? Gondolom, a padon,mert Varga helye betonbiztos”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bathory-odonke
2024. január 08. 10:49
Nem érte nagy veszteség a Fehérvárt... Cselezni, passzolni nem igazán tud, önző...
agglomeracioskarrieristaadocsalopolgar
2024. január 07. 22:02
Kicsit sok a sporthir az oldalon. A románok kettő és fél százalékra emelik a hadi kiadásiakat a GDP -hez mérten. Ez nem hir?
Abiondi
2024. január 07. 20:46
Egyetértek machet és bagoly-29 kollégával! Kiegészítve azzal, ha a három nevezett csatár közül az egyik megsérül, még mindig lesz kettő bevethető. Az ősszel az volt a gond, hogy hol Pesity, hol Varga sérült volt és nem volt megfelelő helyettes. Lisztes ügyes, jó támadó (lesz), de középcsatár poszton még a fentiek nyomába sem ér. Jó és ésszerű igazolás Kodro!
machet
2024. január 07. 19:35
A Fradi nem engedheti meg magának hogy jószerivel csak 1 igen gólérzékeny csatára legyen.Ennyi,nincs itt semmi látnivaló.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!